Tento recept som si našla dávnejšie na internete, vyskúšala som a robím ho pravidelne. Nám doma veľmi chutí a verím, že si ho zamilujete aj vy. Ak sa bojíte, či vám bude chutiť, skúste najskôr z tretinovej dávky a neskôr si môžete urobiť viacej.
Potrebujeme:
- 1 – 1,5 kg tvarohu;
- 1 liter mlieka;
- 2 vajcia – rozmiešané,
- 100 g masla
- 1 lyžičku jedlej sódy;
- 1 lyžičku soli
Postup:
Vezmite si veľký hrniec, nalejte doň mlieko, preložte na plameň a priveďte do varu. Potom do mlieka pridajte tvaroh a pomaly varte a miešajte 5 minút na slabom plameni, kým sa nezačne oddeľovať pevná časť.
Nachystáme si čistú gázu, ktorú preložíme tak, aby mala aspoň 2 vrstvy. Cez gázu scedíme obsah a pevnú časť upevníme nad drez, aby kvapalina stiekla a hrudka ochladla (kvapalinu nevylievame, dá v kuchyni skvele použiť napríklad do cesta).
Maslo, vajcia, sódu a soľ primiešame k syrovej hrudke. Premiešame vareškou a celú zmes preložíme na plameň, kde vo vodnom kúpeli, alebo priamo v hrnci miešame, kým nám nevznikne jednotná lepivá hmota – viď video.
Tú potom len navrstvíme do fólie a necháme odležať v chladničke. Podávame.
Chutí skvele, ako klasický syr!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)