Viete si predstaviť lepší zimný dezert, ako parené buchty? Ja veru nie, s lekvárom sú jednodznačne najlepšie!
Potrebujeme:
20 g droždia
20 g cukru
1 lyžičku soli
250 ml vlažného mlieka
400 g polohrubej múky – preosiatej
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 vajce
Náplň: slivkový lekvár
Postup:
Z preosiatej múky, 100 ml vlažného mlieka, jednej lyžičky múky a cukru pripravíme kvások. Keď vyjde, primiešame ho k ostatným prísadám v miske a všetko zľahka zmiešame tak, aby nám v miske neostala suchá múka. Necháme 15 minút postáť, potom vareškou vymiešame hladké cesto a necháme podysnúť na teplom mieste (stačí 30 minút).
Cesto preložíme na pomúčnú pracovnú dosku, rozvaľkáme a rozdelíme na 12 štvorčekov.Každý naplníme lekvárom, vyformujeme do tvaru buchty. Pripravíme si kovový paráčik, ktorý potrieme olejom.
Na dno hrnca nelejeme vodu (asi 1 cm) a keď začne vrieť, stiahneme teplotu na 1/3.
Na potretý paráčik preložíme buchty a zľahka ich tiež potrieme olejom, Vložíme do hrnca a naparujeme asi 7 minút. Potom popicháme špáradlom a keď sa cesto nelepí, vyberieme, popicháme vidličkou a môžeme si pochutnávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Ľudmila J.