Perfektný nápad na obľúbenú slovenskú pochúťku – plnené pirohy. My ich máme najradšej na sladko, ale pokojne ich môžete naplniť aj tvarohom, kapustou s údeným mäskom, alebo akoukoľvek inou prílohou. Ja milujem tie lekvárové s maslom a makom. Cesto zo starých rožtekov je skutočne výborné!
Potrebujeme:
4 staršie rožky
Polohrubú múku (asi 350-400 g)
Mlieko
Postup:
Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom – stačí aby boli rožky mliekom nasiaknuté, nemusia v ňom plávať. Necháme chvíľu odpočívať (asi 15 minút), aby pečivo zmäklo.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potom do zmesi postupne sypeme polohrubú múku. Ja to robím tak, že najskôr nasypeme od oka múku na mokré rožteky a spracujem rukami -potom postupne prisypávam a miesim, kým nevznikne jednotné cesto, ktoré sa nelepí, budete potrebovať približne 350 – 400 g múky. Ja do cesta pridávam aj štipku soli.
Teraz cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát. Z cesta vykrojíme kruhy, na každý navrstvíme 1 lyžičku náplne a zavrieme – vytvoríme klasický tvar pirôžtekov.
Pirohy varíme ako klasicky v zľahka osolenej vode – keď vyplávajú na povrch, sú hotové!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Božka G.