Tento recept som našla asi 2-3 roky dozadu na internete, počula som o ňom ale už veľmi dávno a preto mi poskočilo srdce od radosť, keď som ho konečne objavila.
Tieto pagáče sú iné, ako všetky oškvarkáče, sú jemné, neskutočne lahodné a nadýchané.
Takéto vedeli len Račianske babičky!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
3 uvarené nastrúhané zemiaky
50 ml oleja
1 a ½ bal. droždia
Mlieko na kvások
1 kg polohrubej múky
3 žĺtky
1 lyžičku soli
1 lyžičku cukru
2 tégliky pochúťkovej smotany
125 g masla
500 g oškvarkov
Na potretie:
Žĺtok s trochou oleja
Postup:
Mlieko si trochu zahrejeme.
Pridáme doň cukor, kvasnice a počkáme, kým vyjde kvások.
Potom pridáme všetky ostatné prísady (okrem masla a oškvarkov) a vymiešame vláčne, jednotné cesto.
Cesto netreba nechať kysnúť dlho, stačí mu len 15 minút na teplom mieste.
Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme.
Nastrúhame na naň maslo a preložíme dola nahor a sprava-doľava.
Necháme 10 minút odpočinúť, opäť rozvaľkáme, nastrúhame maslo a preložíme.
Celkovo opakujeme 3x.
Potom opäť rozvaľkáme na cesto nasypeme mleté oškvarky.
Preložíme a naposledy rozvaľkáme na plát hrubý 1,5 cm.
Preložíme na plech vystlaný papierom, potrieme žĺtkom.
Môžeme odtlačiť mriežku na pretláčanie – pre pekný vzor navrchu.
Potom len vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180-190 stupňov dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)