Račianske oškvarkové pagáče: Starý a dlho hľadaný klenot medzi receptami, kto neochutná, môže ľutovať!

Tento recept som našla asi 2-3 roky dozadu na internete, počula som o ňom ale už veľmi dávno a preto mi poskočilo srdce od radosť, keď som ho konečne objavila.
[mashshare]

Tento recept som našla asi 2-3 roky dozadu na internete, počula som o ňom ale už veľmi dávno a preto mi poskočilo srdce od radosť, keď som ho konečne objavila.

 

 

Tieto pagáče sú iné, ako všetky oškvarkáče, sú jemné, neskutočne lahodné a nadýchané.

Takéto vedeli len Račianske babičky!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

3 uvarené nastrúhané zemiaky

50 ml oleja

1 a ½ bal. droždia

Mlieko na kvások

 

 

1 kg polohrubej múky

3 žĺtky

1 lyžičku soli

1 lyžičku cukru

2 tégliky pochúťkovej smotany

 

 

125 g masla

500 g oškvarkov

Na potretie:

Žĺtok s trochou oleja

Postup:

Mlieko si trochu zahrejeme.

Pridáme doň cukor, kvasnice a počkáme, kým vyjde kvások.

 

 

Potom pridáme všetky ostatné prísady (okrem masla a oškvarkov) a vymiešame vláčne, jednotné cesto.

Cesto netreba nechať kysnúť dlho, stačí mu len 15 minút na teplom mieste.

Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme.

 

 

Nastrúhame na naň maslo a preložíme dola nahor a sprava-doľava.

Necháme 10 minút odpočinúť, opäť rozvaľkáme, nastrúhame maslo a preložíme.

Celkovo opakujeme 3x.

 

 

Potom opäť rozvaľkáme na cesto nasypeme mleté oškvarky.

Preložíme a naposledy rozvaľkáme na plát hrubý 1,5 cm.

Preložíme na plech vystlaný papierom, potrieme žĺtkom.

 

 

Môžeme odtlačiť mriežku na pretláčanie – pre pekný vzor navrchu.

Potom len vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180-190 stupňov dozlatista.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes