Keďže sa snažím vyhýbať vyprážanému jedlu, pokúšam sa nájsť zdravšiu alternatívu pre moje obľúbené „nezdravé“ jedlá. Dnes som zatúžila po vynikajúcich langošoch, chrumkavých na povrchu a mäkučkých vo vnútri. Namiesto klasickej múky som zvolila celozrnnú a namiesto vyprážania prípravu v rúre. A výsledok? Skutočne luxusný!
Potrebujeme:
250 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
250 g pšeničnej múky celozrnnej špeciál – strednej (Pohronský Ruskov fialový obal)
½ lyžičky jedlej sódy
½ kocky čerstvého droždia
100 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu (1/2 téglika)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
220 ml vlažného mlieka
1 menší strúčik cesnaku
Olej
Soľ
½ lyžičky práškového cukru
Postup:
Z trochy mlieka, cukru a rozdrobeného droždia pripravíme kvások. Do inej misky nasypeme obe múky, soľ a sódu. Potom prilejeme kvások, zvyšné mlieko, smotanu a vypracujeme hladké cesto.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. S vykysnutého cesta tvarujeme naolejovanými rukami jednotivé langoše tak, že cesto roztiahneme do tvaru langošov. Langoše preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte cca 15-20 minút vykysnúť.
Rúru medzitým nastavíme na 230 stupňov. Plech s langošmi vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 4 minúty. Potom obrátime na druhú stranu a pečieme ďalšie 4 minúty, alebo kým langoše nie sú na povrchu zlatisté.
Podávame potreté pretlačeným cesnakom zmiešaným s trochou oleja a vody.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: gazdikreceptje