Nikdy by sme neverili, že najlepšia čalamáda bude tá BEZ kapusty: Vyskúšajte ju pripraviť z kalerábu a inú už chcieť nebudete!

Čalamádu sme vyskúšali a môžem vám povedať, že by som nikdy neveril, že môže byť ešte chutnejšia, ako klasická čalamáda s kapustou.
[mashshare]

Na záhrade sa nám tentokrát urodila poriadna nádielka obrovských kalerábov Gigantov. Kedže sme chceli všetku úrodu zužitkovať a surové kaleráby už liezli všetkým doma aj ušami :-D, dali sme sa na tento starý recept. Poradila nám ho naša babička, ktorá mala recept napísaný v svojej vzácnej zbierke receptov. Čalamádu sme vyskúšali a môžem vám povedať, že by som nikdy neveril, že môže byť ešte chutnejšia, ako klasická čalamáda s kapustou. Narobili sme 20 pohárov, no už teraz vieme, že do ďalšej úrody nám asi nevydržia. Ak sa tešíte aj vy z bohatej úrody kalerábov, tento recept odporúčam skutočne každému!

Náš gigantický „gigant“

Potrebujeme:

4 kg kalerábu gigantu

2 kg cibule

2 kg papriky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

5 ks veľkej mrkvy

12 šálok vody

3 šálky octu

3 šálky kr. cukru

1 bal. nakladač

Postup:

Všetko domáca úroda.

Giganty nastrúhame ako jablká a aj ostatné prísady nakrájame nadrobno. Skvele vám pomôže kuchynský robot, ktorý urobí túto prácu za vás.

Všetku zeleninu zmiešame a preložíme do väčšieho vandlíka. Na nálev zmiešame všetky prísady a privedieme do varu. Krátko povaríme a potom týmto nálevom zalejeme zeleninu. Necháme odležať 12 hodín.

Na druhý deň jednoducho navrstvíme do pohárov. Zatvoríme a sterilizujeme – stačí len kým chytia viečka. Ja to robím tak, že poháre dám klasicky so hrnca s vodou. Keď teplota dosiahne 100 stupňov, odstavíme z plameňa a poháre necháme v hrnci.

Takto vyzerajú poháre po zaváraní.

autor: Otto C.

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes