Na záhrade sa nám tentokrát urodila poriadna nádielka obrovských kalerábov Gigantov. Kedže sme chceli všetku úrodu zužitkovať a surové kaleráby už liezli všetkým doma aj ušami :-D, dali sme sa na tento starý recept. Poradila nám ho naša babička, ktorá mala recept napísaný v svojej vzácnej zbierke receptov. Čalamádu sme vyskúšali a môžem vám povedať, že by som nikdy neveril, že môže byť ešte chutnejšia, ako klasická čalamáda s kapustou. Narobili sme 20 pohárov, no už teraz vieme, že do ďalšej úrody nám asi nevydržia. Ak sa tešíte aj vy z bohatej úrody kalerábov, tento recept odporúčam skutočne každému!
Náš gigantický „gigant“
Potrebujeme:
4 kg kalerábu gigantu
2 kg cibule
2 kg papriky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
5 ks veľkej mrkvy
12 šálok vody
3 šálky octu
3 šálky kr. cukru
1 bal. nakladač
Postup:
Všetko domáca úroda.
Giganty nastrúhame ako jablká a aj ostatné prísady nakrájame nadrobno. Skvele vám pomôže kuchynský robot, ktorý urobí túto prácu za vás.
Všetku zeleninu zmiešame a preložíme do väčšieho vandlíka. Na nálev zmiešame všetky prísady a privedieme do varu. Krátko povaríme a potom týmto nálevom zalejeme zeleninu. Necháme odležať 12 hodín.
Na druhý deň jednoducho navrstvíme do pohárov. Zatvoríme a sterilizujeme – stačí len kým chytia viečka. Ja to robím tak, že poháre dám klasicky so hrnca s vodou. Keď teplota dosiahne 100 stupňov, odstavíme z plameňa a poháre necháme v hrnci.
Takto vyzerajú poháre po zaváraní.
autor: Otto C.