Hrnčekové recepty sú veľmi obľúbené. Môže za to nielen rýchla a jednoduchá príprava obľúbenou hrnčekovou metódou, ale aj rôzne variácie obľúbených surovín, ktorých výsledkom sú vynikajúce dezerty. Tieto pochúťky zvládne pripraviť skutočne každý, nepotrebujete na ne váhu, odmerku a ani hodiny času. Toto je zbierka našich najlepších receptov.
Hrnčekový chlebík pre začiatočníkov
Potrebujeme:
3 šálky hladkej múky
1,5 šálky vlažnej vody
1 lyžičku sušeného droždia
1 lyžičku soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Voliteľné: rasca, hrubozrnná soľ, ľanové semienka…
Postup:
Všetky prísady okrem semienok zmiešame v miske. Nemiesime rukou, stačí premiešať len vareškou, aby sa všetky prísady spojili. Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote cez noc, prípadne až 12 hodín.
Pripravíme si hrniec s pokrievkou (taký, ktorý môžeme vložiť aj do rúry), prípadne zapekaciu misu. Misu alebo hrniec vložíme do rúry a necháme vyhriať na 230 stupňov. Hrniec v rúre napcháme vyhriať aj s pokrievkou.
Cesto si preložíme na papier na pečenie a vložíme do horúceho hrnca z rúry. Vrch môžeme posypať rascou alebo semienkami a môžeme spraviť aj pár zárezov žiletkou. Prikryjeme pokrievkou a pečieme pri teplote 220-230 stupňov 30 minút. Potom zložíme a necháme zapiecť povrch chlebíka ešte asi 15-20 minút.
Potom necháme vychladnúť a môžeme si vychutnávať domáci chlebík.
Hrnčekové cesto na buchty a koláče
Potrebujeme:
1 hrnček=250 ml
2 – 2,5 hrnčekov hladkej múky
1 hrnček mlieka
2 lyžice olivového oleja
1 lyžičku cukru
1 lyžicu sušeného droždia
1 lyžičku soli
Postup:
V miske zmiešame ½ šálky teplého mlieka (alebo vody), pridáme sušené droždie, cukor. Premiešame a počkáme 5-10 minút. Potom pridáme do tejto zmesi múku, olej, soľ a zvyšné mlieko. Pomocou šľahača s nadstavcom na cesto, vymiešame jednotné cesto. Cesto necháme odpočívať 10 minút. Môžeme s ním pracovať hneď, odložiť do chladničky (cesto vydrží v chladničke po dobu 3 dní), alebo zamraziť. Používame na prípravu slaných alebo sladkých pochúťok.
Hrnčekové cesto na pizzu
Potrebujeme (hrnček=250 ml):
1 hrnček hladkej múky
1/3 hrnčeka teplej vody
1 lyžicu oleja
1 kopcovitú lyžičku sušeného droždia
½ lyžice medu
1 lyžičku soli
1 lyžičku cesnakového prášku
Obloha:
Paradajková omáčka
Syr
Kukurica, šunka, slanina, šampiňóny – prípadne iné prísady podľa chuti
Postup:
Teplú vodu zmiešame s medom a droždím. Keď vyjde kvások, pridáme múku, olej, soľ a cesnakový prášok. Vypracujeme hladké cesto a necháme 5 minút odpočívať. Potom cesto rozdelíme na 3 časti a každú roztiahneme (rozvaľkáme) do tvaru kruhu.
Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie, prípadne vymastíme trochou oleja a uložíme naň kúsky cesta. Potrieme omáčkou, posypme obľúbenou oblohou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 15 minút. Tesne pred koncom pečenia posypeme syrom.
Hrnčekový chlebík z dvoch druhov múky
Potrebujeme:
2 šálku polohrubej múky
1 šálku žitnej múky
1 šálku žitnej chlebovej múky
2 šálky studenej vody
1 lyžičku celej rasce
2 lyžičky soli
1 lyžičku octu
½ lyžičky sušeného droždia
Na odmeranie surovín používate vždy hrnček s rovnakým objemom!
Potrebujeme:
V samostatnej miske zmiešame suché prísady a dôkladne premiešame. Pridáme vodu, ocot a premiešame vareškou. Vznikne nám riedke cesto. Cesto posypeme múkou, prikryjeme a necháme cez noc kysnúť (ideálne by malo cesto kysnúť 12-15 hodín).
Vykysnuté cesto premiešame, opäť posypeme múkou a necháme ešte 30 minút odstáť. Zatiaľ si pripravíme rúru a kastról v ktorom budeme chlieb piecť.
Rúru nastavíme na 230 stupňov a vložíme do nej vyšší hrniec (priemer približne 23 cm). Horúci hrniec z rúry vyberieme a vyklopíme doň cesto (pomocou stierky alebo varešky). Hrniec nie je potrebné mastiť ani vystielať papierom.
Hrniec prikryjeme pokrievkou a vložíme do vyhriatej rúry. Chlebík pečieme 30 minút prikrytý pokrievkou. Potom teplotu znížime na 210 stupňov, odstránime pokrievku a pečieme ešte približne 20 – 30 minút.
Upečený chlieb jednoducho vyklopíme z hrnca – ide to jednoducho, chlebík sa neprichytí.
Hrnčeková knedľa
Potrebujeme:
2 hrnčeky polohurubej múky
1 hrnček teplej vody
1 ks staršieho rožka nakrájaného nadrobno
1 lyžičku soli
½ bal. prášku do pečiva
1 ks žĺtok
Poznámka: na odmeranie surovín používajte hrnček s rovnakým objemom
Postup:
Rožok zalejeme vodou a pridáme žĺtok, múku, prášok do pečiva a soľ. Premiešame vareškou tak, aby nám vzniklo jednotné cesto.
Cesto rozdelíme na polovicu a každú vyformujeme do tvaru knedle. Necháme 10-15 minút odpočívať a zatiaľ si do väčšieho hrnca dáme zovrieť vodu.
Knedle pred vložením do vriacej vody opláchneme studenou vodou, aby nepopraskali. Varíme 7 minút z každej strany.
Po 14 minútach vyberieme a prepichneme vydličkou, vďaka čomu unikne prebytočná para.
Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.
Hrnčekové pizza muffiny
Potrebujeme:
Šálka = 200 ml
1 šálku hladkej múky
1 šálku mlieka
Soľ podľa chuti
1 väčšie vajce
½ šálky strúhanej mozzarelly
½ šálky nadrobno nakrájanej šunky
1 bal. prášku do pečiva
½ lyžičky sušeného oregana
Postup:
Múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou a oreganom, pridáme mlieko zmiešané s vajíčkom. Nakoniec pridáme aj šunku, syr, dobre premiešame a necháme a stáť 10 minút.
Potom cesto navrstvíme do vymastených formičiek na muffiny. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.
Mozzarella sa vo vnútri kováčikov krásne roztečie, čo môže pôsobiť, akoby vnútro nebolo dostatočne upečené. Nemusíte sa však obávať, sú správne upečené a rozpustený syr im len pridá na chuti!
Hrnčekový ryžový nákyp
Potrebujeme:
4 vajcia
2 šálky mlieka
1 šálku vody
200 g kryštálového cukru
2 lyžice masla alebo margarínu
2 šálky ryže
Strúhanú citrónovú kôru z 1/2 citróna
1 bal. vanilkového cukru
Štipku soli
Na oblohu:
Marhuľový džem, zavárané marhule alebo iné voocie
Na vymazanie plechu:
Maslo a strúhanku
Postup:
Vodu zmiešame s mliekom a cukrom. Do tejto zmesi pridáme ryžu umyjeme a uvaríme.
Keď je ryža takmer uvarená, pridáme soľ. Dovaríme a necháme vychladnúť.
Žĺtky ušľaháme s vanilkovým cukrom a maslom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh.
Vychladnutú ryžu zmiešame so žĺtkovou zmesou a nakoniec primiešame aj sneh.
Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Navrstvíme ryžovú zmes a vložíme do vyhriatej rúry. Ak chcete pridávať ovocie, cesto je dobré rozdeliť na dve polovice. Najskôr do formy navstvíme jednu časť cesta, potom ovocie a druhú časť cesta.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 35 minút.
Upečený nákyp potrieme džemom. Ja ho podávam aj s čokoládovým pudingom. Je to skutočne fantastické!
Hrnčekový makovník s fantastickým krémom
Potrebujeme:
1 šálku mletého maku
1 šálku hladkej múky
1 šálku práškového cukru
1 lyžičku prášku do pečiva
1 šálku mlieka
1 vajce
2 lyžice oleja
1a 1/2 – 2 šálky zaváranych čerešní alebo višní
Na krém:
1 bal. pudingu – zlatého klasu
3 lyžice cukru
400 ml čerešňovej šťavy
Postup:
Čerešne zlejeme zo šťavy a necháme odkvapkať.
V šálke s objemom 250 ml odmeriame múku, mak a práškový cukor – všetky suché prísady potom zmiešame v miske. Do suchých prísad pridáme olej, vajce, mlieko a vymiešame hladké cesto.
Cesto navrstvíme na plech vymastený a vysypaný múku. Na cesto uložíme čerešne.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne pol hodinku.
Medzitým pripravíme náplň. Čerešňovú šťavu zmiešame s cukrom a preložíme na plameň. Časť šťavy odložíme bokom a rozmiešame v nej pudingový prášok. Keď zmes na plameni zovrie, pridáme puding a varíme, kým zmes nezhustne.
Čerešňový puding potom necháme vychladnúť.
Upečené cesto vyklopíme z plechu a necháme vychladnúť. Ostrým nožom prerežeme na polovicu, naplníme krémom a prikryjeme druhou polovicou cesta.
Necháme odstáť aspoň hodinu a môžeme podávať.
Expresný hrnčekový koláčik z jogurtu
Potrebujeme:
(1 šálka=200 ml)
2 šálky hladkej múky
2 šálky kryštálového cukru
½ hrnčeka oleja
2 šálky bieleho jogurtu
2 lyžičky jedlej sódy
2 lyžičky kakaového prášku
Poleva:
5 lyžičiek cukru
10 lyžíc mlieka
100 g masla
100 g čokolády
1 lyžička rumu – voliteľné
Postup:
V miske zmiešame múku, cukor, sódu bikarbónu a kakao. Postupne primiešavame jogurt, olej a vymiešame hladkú hmotu bez hrudiek. Okrúhlu formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie a nalejem do nej cesto. Pečieme pri teplote 220 stupňov približne 30 minút.
V kastróliku zmiešame všetky prísady na polevu a necháme rozpustiť. Ešte horúci koláč nakrájame vo forme na kocky. Polevu nalejeme na ešte horúci koláč. Necháme stuhnúť, vychladnúť a môžeme servírovať.
Výborný jablčník
1 hrnček = 200 ml
Potrebujeme:
1 hrnček pšeničnej kurupice
½ hrnčeka kryštálového cukru
½ hrnčeka oleja
½ hrnčeka mlieka
1 bal. prášku do pečiva
3 vajcia
4 nastrúhané jablká
1 hrnček mletých orechov
100 g horkej čokolády
3 lyžice oleja
Postup:
Vajcia ušľaháme s cukrom do peny. Postupne pridávame všetky ostatné ingrediencie a úplne nakoniec primiešame do cesta orechy a jablká.
Cesto navrstvíme na vymastený a múkou vysypaný plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25-30 minút.
Upečený koláč zalejeme rozpustenou čokoládou s olejom a necháme stuhnúť.
Šťavnatý hrnčekový jalbčník za pár drobných
Potrebujeme:
2 vajcia
1 šálku kr. cukru
1 šálku oleja
1 šálku mlieka
1 šálku pšeničnej krupice
1 šálku mletých orechov (môžete vyskúšať aj kokosovú múčku)
3 lyžice kakaa
1 bal. prášku do pečiva
1 bal. vanilkového cukru
3 väčšie jablká
Na vrch:
1,5 šálky mlieka
½ šálky kr. cukru
200 g tmavej čokolády
100 g margarínu alebo masla
Postup:
Vajcia ušľaháme s cukrom a vanilkou. Primiešame mlieko, olej a nastrúhané jablká. Nakoniec pridáme aj sypkú zmes – krupicu, kakao, orechy a prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešame tak, aby vznikla jednotná zmes. Plech na pečenie vymastíme a navrstvíme naň cesto – pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút.
Na prvú polevu zmiešame mlieko s cukrom, 50 g margarínom a 100 g čokolády. Preložíme na plameň a keď sa zmes celkom rozpustí, nalejeme na upečené cesto a necháme vsiaknuť.
Zvyšnú čokoládu zmiešame so zvyšným margarínom a navrstvíme na vychladnutý koláč. Vložíme do chladničky a po niekoľkých hodinách môžeme podávať.
Hrnčekový smotanovo-krupicový bochník
Nadýchaný bochník z krupice a lahodnej kyslej smotany. Môžete ho doplniť obľúbeným ovocím, alebo pripraviť ako chutné raňajkové pečivo, či použiť ako korpus na tortu. Tú lahodnú chuť si zamilujete! :-)
Potrebujeme:
1 šálku krupice
1 šálku hladkej múky
1 šálku kyslej smotany
1/2 – 3/4 šálky kryštálového cukru
2 vajcia
120 g zmäknutého masla
1/2 lyžičky jedlej sódy
1 lyžičku octu
Štipku soli
Postup:
Vajcia ušľaháme s cukrom do peny. Potom pridáme kyslú smotanu, maslo a dobre všetko premiešame.
V miske zmiešame krupicu s múkou a postupne vmiešame do vaječnej zmesi. Nakoniec pridáme soľ a ocot so sódou. Vymiešame hladké cesto.
Cesto navrstvíme do do vymastenej a krupicou vysypanej formy a uhladíme. Podľa cuti môžeme pridať ovocie, orechy,sušené hrozienka…
Pečieme pri teplote 200 stupňov 30- 40 minút.
Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.
Hrnčekový makový koláč
Mak je sám o sebe veľmi zdravou potravinou, predovšetkým vďaka vysokému obsahu vápnika. Okrom toho, je však aj veľmi chutný, obzvlášť v domácich makových dezertoch. Vyskúšajte napríklad nadýchaný makovník, ktorý pripravíte obľúbenou hrnčekovou metódou.
Potrebujeme:
4 vajcia
125 g masla
1 hrnček kryštálového cukru
1 hrnček mletého maku
1 hrnček hladkej múky
1 lyžicu prášku do pečiva
Mleté vlašské orechy – podľa chuti
Postup:
Do kastróla nalejeme vodu (alebo mlieko) a nasypeme do nej mak. Preložíme na plameň a varíme približne 5 minút. Potom zložíme z plameňa, prikryjeme pokrievkou a necháme 20 minút odpočívať. Následne mak scedíme.
V samostatnej miske rozšľaháme žĺtky s cukrom a maslom. Postupne primiešame vychladnutý mak a múku s práškom do pečiva. V ďalšej miske ušľaháme z bielkov a štipky cukru tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi.
Cesto navrstvíme do okrúhlej formy na pečenie, ktorú sme si vymastili maslom. Vrch môžeme posypať orechmi.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 30-40 minút.
Hrnčeková šľahačková bublanina
Potrebujeme:
3 šálky polohrubej múky
4 vajcia
1 šálku smotany na šľahanie
2 šálky kr. cukru
1 bal. prášku do pečiva
250 g umytých čučoriedok
1 šálka = 250 ml
Postup:
Vajcia s cukrom ušľaháme do peny, postupne pridávame smotanu a celú zmes dôkladne prešľaháme. Napokon postupne za stáleho miešania pridáme aj sypké prísady a vymiešame jednotné cesto.
Cesto navrstvíme na plech s rozmermi 30 x 40 cm, ktorý sme si vymastili a vysypali múkou. Na cesto uložíme ovocie.
Upečený koláčik posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Len 5 minút: Vyskúšajte úžasne jednoduchý hrnčekový koláč
Vynikajúca chuť a úžasne jednoduchá príprava. Doprajte si skvelý dezert, ktorý pripravíte skutočne bleskovo – v priebehu 5 minút. Potom stačí vložiť do rúry a o chvíľu si môžete užívať chutný a voňavý dezert.
Potrebujeme:
1 hrnček kryštálového cukru alebo trstinového
1 hrnček rastlinného oleja
2 hrnčeky bieleho jogurtu
2 hrnčeky polohrubej múky
2 hrnčeky mletého maku
4 žĺtky
1 bal. vanilkového cukru
1 bal. prášku do pečiva
Poleva:
150 g horkej čokolády
2 lyžice masla
Poznámka: 1 hrnček = 250 ml
Postup:
Je to skutočne veľmi jednoduché. Pripravíme si väčšiu misku a v nej dôkladne zmiešame všetky suroviny. Vymiešame jednotné cesto.
Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie a vylejeme naň cesto.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút (cesto môžeme otestovať dreveným špáradlom).
Hotový koláčik necháme vychladnúť. Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke rozpustíme čokoládu s maslom a polevu natrieme na koláč.
Bielky si odložte na iný chutný koláčik.
Hrnčekový čerešňovo-makový koláč
Vynikajúci koláčik, ktorý pripravíte za pár minút. Ak máte radi kombináciu lahodného makového cesta, šťavnatého ovocia a skutočne jednoduchej prípravy, tento dezert je pre vás tým pravým.
Potrebujeme:
2 hrnčeky mletého maku
1 hrnček kryštálového cukru
2 hrnčeky polohrubej múky
2 hrnčeky zaváraných čerešní (alebo višní)
1 hrnček mlieka
100 ml šťavy z čerešní
2 vajcia
10 lyžíc roztopeného masla
1 bal. prášku do pečiva
Postup:
Rúru nastavíme na 170 stupňov. V miske vyšľaháme vajcia s cukrom. Do zmesi pomaly vmiešame múku s práškom do pečiva, mlieko, maslo a čerešňovú šťavu. Nakoniec do zmesi pridáme mak a čerešne.
Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie (prípadne ho vymastíme a vysypeme múkou).
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov 30 minút.
Necháme vychladnúť a koláčik posypeme práškovým cukrom.
Rýchly hrnčekový koláč bez vajec
Máte chuť na niečo dobré, bez zdĺhavého pečenia a zložitej prípravy? Vyskúšajte rýchly hrnčekový koláč z voňavého čokoládového cesta.
Potrebujeme:
1 šálka = 200 ml
1 šálku oleja
2 šálky vody
2 šálky cukru
4 šálky hladkej múky
20 g prášku do pečiva
6 lyžíc kakaa
1 lyžičku rumového extraktu
400 g slivkového džemu
1 lyžičku mletej škorice
Na posypanie:
Mleté vlašské orechy
Potrebujeme:
Múku zmiešame s kakaom, cukrom, práškom do pečiva a škoricou.
V inej miske zmiešame olej, vodu, rumový extrakt a džem. Mokré ingrediencie spojíme so suchými a vymiešame jednotné cesto. Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený a vysypaný múkou.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov 35 minút (dĺžka pečenie závisí aj od rúry).
Koláč podávame nakrájaný na kocky a posypaný orechmi.
Hrnčekový koláč s jahodami
Jahodovú sezónu si musíme užiť naplno, pretože zo šťavnatého červeného ovocia sa môžeme tešiť len raz do roka. Ak máte práve teraz vo svojej kuchyni čerstvé jahody, máme pre vás skvelý tip, ako ich zužitkovať. Pripravte si vynikajúci jahodový koláčik, ktorý zvládnete pripraviť raz-dva!
Potrebujeme:
1 šálka = 250 ml
2 väčšie vajcia
½ šálky slnečnicového oleja
2 a ½ šálky polohrubej múky
½ bal. prášku do pečiva
1 šálku mlieka
1 šálku kryštálového cukru
300 g čerstvých jahôd
1 bal. vanilkového cukru
Postup:
Múku zmiešame s práškom do pečiva. Vajcia ušľaháme s cukrom od peny, postupne pridáme olej, mlieko, vanilkový cukor a nakoniec múku s práškom do pečiva. Vymiešame cesto, ktoré navrstvíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto uložíme jahody nakrájané na plátky.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.
Hrnčekový citrónový koláč
Svieži koláč s úžasnou citrónovou vôňou. navyše, jeho príprava je skutočne jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník.
Potrebujeme:
1 hrnček masla (studeného) – cca 250 g
½ šálky kryštálového cukru
2 šálky pohlohrubej múky
Na citrónovú náplň:
1 šálku kryštálového cukru
¼ šálku hladkej múky
4 vajcia
2 citróny (budeme potrebovať kôru aj šťavu)
Postup:
Plech s rozmermi 23 x 33 cm vystelieme papierom na pečenie.
Maslo nakrájame na kocky a vyšľaháme spolu s cukrom na haldkú hmotu. Postupne primiešame múku a vypracujeme jednotné cesto.
Cesto rozvaľkáme na tenký plát a uložíme na pripravený plech. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Kým sa cesto pečie pripravíme si citrónový krém. Vajcia vyšľaháme vo vodnom kúpeli s cukrom. Keď zmes získa penovú konzistenciu postupne primiešame citrónovú šťavu, kôru a múku. Vymiešanú hladkú hmotu zložíme z vodného kúpeľa a necháme približne 7-10 minút odpočívať.
Potom hmotu natrieme na upečené cesto a vložíme opäť do rúry. Pečieme ešte 20-25 minút.
Upečený koláč môžeme posypať práškovým cukrom.
5-minútový makovník
Potrebujeme:
3 hrnčeky hladkej múky
1,5 hrnčeka kryštálového cukru
1 bal. prášku do pečiva
1 bal. vanilkového cukru
1 vajíčko
¾-1 hrnček oleja
2 hrnčeky mlieka
1 a ½ šálky mletého maku
2 lyžice marmelády
Na vrch:
100 g horkej čokolády
30 g masla
Postup:
Všetky prísady jednoducho zmiešame v miske a vymiešame hladké cesto. Cesto vylejeme na plech vystlaným papierom alebo vymastený tukom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov približne 20 minút. Prirpaavenosť cesta skontrolujeme dreveným špáradlom.
Makovník necháme vychladnúť a môžeme poprášiť cukrom, alebo potrieť čokoládovou polevou (čokoláda s maslom).
Hrnčekové čoko-kocky
Potrebujeme:
1 šálku kryštálového cukru
1 šálku hladkej múky
1 šálku mlieka
½ šálky rastlinného oleja
2 vajcia
4-5 lyžíc kakaového prášku nesladeného
1 lyžicu prášku do pečiva
½ lyžičky vanilkovej arómy
Hrsť nadrobno nasekaných orechov
Postup:
V miske ušľaháme cukor s mliekom, kakaom a olejom. Zmes, ktorá nám vznikla rozdelíme na dve polovice (jednu menšiu, druhú väčšiu). Jednu polovicu (menšiu) necháme bokom a do druhej (väčšej) pridáme vajcia, múku s práškom do pečiva, orechy a vanilku. Vymiešame jednotné cesto.
Cesto navrstvíme na menší vymastený plech. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 175 stupňov približne 30 minút (otestujeme špáradlom). Koláč vyberieme z rúry a po niekoľkých minútach nalejeme navrch zvyšnú čokoládovú hmotu. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Hrnčeková kefírová bublanina
Potrebujeme:
1 hrnček kefíru
2 hrnčeky polohrubej múky
½ hrnčeka oleja
2 vajcia
1 bal. kypriaceho prášku
Čerešne alebo iné ovocie
Postup:
Pripravíme si plech na pečenie s rozmermi 25 x 35 cm a rúru nastavíme na 180 stupňov. Vajcia ušľaháme s cukrom do peny, postupne pridáme ostatné prísady a vymiešame jednotné cesto. Cesto navrstvíme na plech vymastený a vysypaný múkou. Na cesto uložíme ovocie a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme približne 25 minút, alebo kým povrch bublaniny nie je zlatistý.