Kedysi som robila pizzu ako klasický kysnutý koláč na slano – na plechu a dosť hrubú. Chcela som však vyskúšať aj pizzu, ktorá sa viacej podobá originálu – tenučká a chrumkavá. Podľa mňa je tento recept úplne najlepší – pizza je vždy výborná, recept som už rozdala všetkým známym a rada sa podelím aj s vami. :-)
Potrebujeme (na 1 ks):
125 g haldkej múky
10 g čerstvého droždia
½ lyžičky soli
1 lyžičku práškového cukru (nie kopcovitú)
1 lyžicu oleja
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
80 ml vlažnej vody
Postup:
Múku nasypeme na pracovnú dosku, v strede urobíme jamku, pridáme do nej trochu vody, droždie a práškový cukor. Pridáme teplú vodu a počkáme, kým vyjde kvások. Potom pridáme ostatné prísady a cesto vypracujeme tak, aby bolo vláčne a jemné. Necháme 20 minút odpočinúť – zatiaľ si nahrejeme rúru na 160 stupňov.
Cesto po uplynutí 20 min. preložíme na plech vystlaný papierom a vyformujeme do tvaru placky – jednoducho vytvarujeme a ponaťahujeme rukami.
Cesto potrieme olejom v ktorom sme si rozmiešali 1 pretlačený strúčik cesnaku (hlavne kraje). Potom potrieme paradajkovou omáčkou (alebo kečupom) a pridáme ostatné prísady, ktoré máme radi – šunka, kukurica a hlavne veľa syra :-).
Pečieme pri teplote 160 stupňov asi 20-25 minút. Okraje musia byť krásne zlatisté.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)