Mnohí ľudia si myslia, že ríbezle či maliny jednoducho nechajú žiť svojím životom a oni im počas leta automaticky prinesú bohatú úrodu. Samozrejme, nie je to tak. Rastlinkám treba pomôcť a jedine tak dokážete maximalizovať úžitok z nich v podobe bohatej úrody sladkých a chutných plodov. Zdá sa vám, že ríbezle rodia, ale nie ste spokojní s chuťou plodov – sú malé a kyslé- alebo dokonca rastlina takmer vôbec nerodil? Poradíme jednoduchý postup, vďaka ktorému na budúci rok určite zarodí a plody budú chutné, ako majú byť!
Pomôžte ich a oni vás odmenia bohatou úrodou!
Biele, čierne ale aj červené ríbezle potrebujú vašu pomoc. Ak chcete, aby na ďalší rok zarodili, je nutné preriediť a presvetliť ich korunku. Kedže ríbezle rodia na dvojročných a trojročných výhonkoch, po úrode je potrebné vyrodené a staré výhonky bez milosti odstrániť. Inak totiž nevyrastú nové výhonky, korunka zhustne a oberiete o životodarné svetlo a potrebnú cirkuláciu vzduchu, ktorá je pre ríbezle veľmi dôležitá. Korunka síce na pohľad vyzerá pekne a bohato, no chutných plodov sa z nej nedočkáte.
Ako spoznať, ktoré výhonky treba odstrániť?
Výhonky červených a bielych ríbezlí vhodné na odstránenie spoznáte už pri prvom pohľade. Sú zlatohnedé a keď sa dotknete kôry je drsná. Naopak, výhonky, ktoré na rastline necháte sú hladké a svetlohnedé až sivé. Pokiaľ ide o čierne ríbezle, ž nich odstránime všetky výhonky ktoré rodili.
Kedy rezať?
Čierne ríbezle – režeme hneď po zbere. Pokiaľ ide o biele a červené ríbezle, po zbere odstránime len suché a poškodené výhonky. Tiež odstránime spomínané výhonky s drsnou kôrou. V februári až marci skrátime celý ker približne o tretinu.