Výborný recept priamo z Maďarska. Bývame v Rajke a susedka mi povedala, že je len otázkou času, kedy ich ochutnám. A skutočne, na trhu som si dala a hneď som aj pýtala recept. Sú jednoduché, aj napriek nezvyčajnému spôsobu úpravy. Možno ste už o nich počuli aj vy, ak nie, treba vyskúšať. Sú skvelé!
Potrebujeme:
250 g masla
300 g hladkej múky
2 lyžice hustej smotany na šľahanie (ideálne až 40%) – akú máte doma, ale nie kyslú
Na posypanie:
Soľ
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Štipku pálivej papriky
150 g strúhaného syra
Na potretie:
1 vajce
Postup:
Múku zmiešame so smotanou a nastrúhaným maslom – vypracujeme jednotné cesto. Podľa potreby pridáme smotany viacej, ak sa nám cesto javí príliš drobivé.
Cesto by malo byť hustejšie, no zároveň jemné a dobre sa s ním pracuje . Nelepí sa. A teraz príde tá zvláštna čas prípravy, s ktorou som sa doteraz nestrela. Cesto vtlačíme do misky a zalejeme ho vodou tak, aby siahala asi 0,5 – 1 cm nad cesto. Voda by mala byť studená a cesto necháme takto pod vodou odpočívať 2-3 hodiny. Cesto bude vďaka tomuto zvláštnemu postupu celkom iné – jemnejšie, lepšie a lahodnejšie.
Potom cestov yberieme a osušíme utierkou. Preložíme na pomúčenú dosku a aj zvrchu posypeme múkou. S cestom sa dobre pracuje, ešte ho trochu premiesime v rukách a rozvaľkáme na tenší plát (3-5 mm). Cesto posypeme syrom, preložíme a opäť rozvaľkáme – trochu syra si encháme bokom na posypanie na neskôr.
Plát nakrájame na tyčinky, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme soľou, troškou pálivej papriky, rascou a aj zvyšným syrom. Ja som rascu vynechala a tentokrát som robila len syrové.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 10 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
foto: receptneked