Je veľmi ťažké predstaviť si slovanskú kuchyňu bez červenej repy. Ide o jednu z najcennejších sezónnych potravín typickú pre naše zemepisné šírky.
V minulých storočiach bola červená repa chápaná nielen ako zdroj obživy, ale aj ako elixír zdravia.
Môžeme napríklad spomenúť, že táto rastlina je bohatá na vápnik, železo, vitamín A, vitamín C, vlákninu, mangán a draslík.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Repa zvyšuje hladinu červených krviniek, blahodárne pôsobí na tráviaci trakt, pomáha pri gastritídach, normalizuje krvný tlak a pozitívne vplýva aj na náš duševný stav.
Úprimne povedané, nikdy som nemala červená repa veľmi rada a preto som jej príprave skôr vyhýbal.
Ak patríte do tejto skupiny ľudí, tento článok je určený presne pre vás.
Z červenej repy sa totižto dajú pripraviť úžasne chutné jedlá.
Obzvlášť chutný je šalát zo surovej červenej repy, ktorý odporúčam vyskúšať úplne každému.
Myslíte si, že v surovom stave sa repa konzumovať nedá?
Ste na omyle, je nielen veľmi chutná, ale zároveň aj najzdravšia.
Samozrejme, že to neznamená, že repa by mali byť konzumovaná tak, ako sme ju vybrali zo zeme – je nutné kombinovať ju so správnymi surovinami, ktoré z nej spravia hotovú delikatesu.
Šalát zo surovej červenej repy
Tento jednoduchý a zdravý čerstvý šalát je pripravený v priebehu niekoľkých minút a je ideálnou prílohou k mastným a ťažkým jedlám, pretože výrazne zlepšuje trávenie.
Potrebujeem:
červenú repa
10 dkg vlašské orechy
tri strúčiky cesnaku
mrkvu
tri polievkové lyžice majonézy alebo bieleho jogurtu
Postup:
Očistíme mrkvu a červenú repu a obe nastrúhame.
Pridáme pretlačený cesnak a premiešame.
Pridáme aj nasekané orechy.
Nakoniec vmiešame aj majonézu.
Šalát s čerstvou červenou repou a jablkami
Tento zeleninovo-ovocný šalát je obzvlášť populárny medzi tými, ktorí chcú schudnúť a stravovať sa zdravo.
Okrem toho je bohatý na vitamíny a sladko-kyslé jablko fantasticky dopĺňa typickú nasládlu chuť červenej repy.
Potrebujeme:
červenú repu
tri lyžičky citrónovej šťavy
dve stredne veľké jablká
jednu polievkovú lyžica medu
jednu lyžicu rastlinného oleja
zelené bylinky na dochutenie (petržlen, kôpor, bazalka)
Postup:
Ošúpeme červenú repu, jablko môžeme šúpať, alebo necháme aj so šupkou a oboje nastrúhame.
Pridáme med, citrónovú šťavou a nechám 10 minút marinovať.
Nakoniec pridáme olej a bylinky, mierne osolíme.
Šalát z čerstvej červenej repy a kapusty
Tento šalát je výborný ako antioxidant, odstraňuje toxíny z tela a chutí naozaj výborne.
Potrebujeme:
červenú repu
Hlávkovú kapustu 20 dkg
tri lyžice ľanového oleja
1 mrkvu
dve jablká
jednu lyžicu citrónovej šťavy
Postup:
Repu a mrkvu očistíme a nakrájame natenko.
Rovnako si najemno nakrájame aj kapustu.
Všetky druhy zeleniny zmiešame a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Nakoniec pridáme ľanový olej a dochutíme soľou.
Tento šalát pomáha zbaviť sa mnohých chorôb, ktoré súvisia s trávením.
Ak vám červená repa nechutí, v tomto šaláte ju môžete nahradiť napríklad reďkovkami, takže šalát bude ešte šťavnatejší.
Šalát s čerstvou červenou repou a jogurtom
Pokiaľ konzumujete tento šalát pravidelne, váš metabolizmus sa výrazne zlepší a budete mať aj krajšiu pleť.
Potrebujeme:
15 dkg sušených sliviek
10 dkg orechov
Červenú repu
150 ml jogurtu
jedna polievková lyžica medu
príprava:
Ak sú slivky príliš vysušené, môžeme ich na chvíľu zaliať horúcou vodou.
Repu nakrájame a rovnako aj slivky, zmiešame.
Orechy popučíme na malé kúsky a pridáme sa do zmesi.
Nakoniec vmiešame med, jogurt a je to.
Tento šalát je jeden z najlepších spôsobov, ako si vychutnať červenú repu.
Šalát s čerstvou červenou repou a kozím syrom
Geniálny tip pre každého, kto má rád typickú chuť kozieho syra, ktorá skvele dopĺňa chuť červenej repy.
zloženie:
dve menšie repy
dve mrkvy
tri strúčiky cesnaku
15 dkg kozieho syra (prípadne syru feta)
dve polievkové lyžice kyslej smotany
soľ, korenie a zelené bylinky
Postup:
Repu umyjeme a nastrúhame, rovnako aj mrkvu.
Repu a mrkvu si zmiešame v miske.
Pridáme aj pretlačený cesnak a opäť premiešame.
Šalát posypeme syrom.
Podávame s kyslou smotanou a ochutíme soľou a zelenými bylinkami.