Zásobte sa na zimu zaváranou zeleninou a naplňte špajzu alebo komoru až po vrch.
Vyskúšajte naše unikátne recepty na paprikový šalát, nakladanú papriku a pečenú papriku s cesnakom a rozhodne nebudete banovať.
Praktické recepty na domácu nakladanú papriku z youtube kanála Moja kuhinja Tanja.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na paprikový šalát s cesnakom potrebujeme:
2 kg papriky
1 hlavičku cesnaku
1 feferónku (voliteľné)
500 g mrkvy
120 ml 9 % octu
40 ml olivov0ho oleja
1 PL soli (podľa chuti)
Postup:
Z umytej papriky odstránime stonku a semienka.
Potom papriku nakrájame na väčšie kúsky.
Vložíme do mixéra a na drobno rozmixujeme.
Pomletú papriku preložíme do misky. V mixéri nasekáme cesnak a pridáme do misky s paprikou.
Pridáme rozmixovanú feferónku.
Ošúpanú mrkvu na hrubo nastrúhame a vložíme aj s ostatnou zeleninou do hrnca.
Pridáme ocot, olej, soľ a všetko spolu premiešame. Šalát vložíme do čistých pohárov (700 ml).
Vrch pohárov vyčistíme pomocou octu a na pevno uzavrieme viečkami.
Na dno hrnca položíme utierku a vložíme poháre.
Zalejeme vodou do výšky viečok.
Keď voda zovrie, znížime teplotu a pasterizujeme 30 minút.
Po tridsiatich minútach vyberieme poháre a necháme vychladnúť.
Vychladnuté poháre uložíme na tmavé miesto.
Na marinovanú papriku potrebujeme:
3 kg papriky
2 l vody
400 ml octu
250 ml rastlinného oleja
125 g kryštálového cukru
125 g soli
2 bobkové listy
10 g zrniek čierneho korenia
500 g mrkvy
2 hlavičky cesnaku
petržlenovú vňať
Postup:
Z umytej papriky odstránime stonku a semienka.
Do hrnca na sporáku nalejeme vodu, ocot a olej.
Pridáme cukor, soľ, bobkový list a čierne korenie.
Premiešame a počkáme, kým zmes nezovrie. Medzitým nakrájame ošúpanú mrkvu na kolieska.
Cesnak nasekáme na drobno. Nakoniec nasekáme petržlenovú vňať. Do uvarenej zálievky vložíme papriky.
Po zovretí varíme minútu.
Po minúte vyberieme papriku z hrnca a vložíme do polovice pohára.
Pridáme cesnak, mrkvu, petržlenovú vňať a pridáme ďalšiu vrstvu papriky.
Na vrch opäť pridáme cesnak, mrkvu a petržlenovú vňať.
Potom do pohárov nalejeme zálievku až po okraj.
Poháre uzavrieme viečkami, vložíme do hrnca vystlaného utierkou a až po viečka zalejeme vodou.
Hrniec preložíme na sporák a keď zovrie voda, znížime teplotu a pasterizujeme 30 minút.
Poháre necháme vychladnúť a skladujeme na tmavom mieste.
Na pečenú papriku v pohári potrebujeme:
2 kg papriky
cesnak
petržlenovú vňať
100 ml olivového oleja
100 ml 9 % octu
soľ
Postup:
Papriku očistíme od stonky a semienok.
Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20 minút pri teplote 250°C.
Po uplynutí doby papriky obrátime a pečieme ďalších 10 minút pri teplote 250°C.
Opečenú papriku vložíme do hrnca, prekryjeme a necháme vychladnúť.
Vychladnutú papriku ošúpeme, nakrájame na kocky a vložíme do misky.
Cesnak nakrájame na tenké plátky a pridáme do misky s paprikou.
Pridáme nasekanú petržlenovú vňať, soľ a dôkladne premiešame.
Zmes preložíme do čistých pohárov a uzavrieme sterilnými viečkami.
Hrniec vystelieme utierkou a vložíme poháre.
Zalejeme vodou a po zovretí varíme 35 minút.
Vychladnuté poháre skladujeme na tmavom mieste.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: