Vynikajúci domáci závin, ktorý pripravovala ešte moja babička a ja som rada, že som tento recept po rokoch opäť objavila.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
25 g čerstvého droždia
100 g zmäknutého masla alebo margarínu
100 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 vajce
2 žĺtky
2 lyžice kefíru
150 ml mlieka
Štipku soli
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu
1 vajce
Cukor podľa chuti
Strúhanú citrónovú kôru
Hrozienka
Maková náplň:
100 g mletého maku
Cukor podľa chuti
1 šálku čerešní bez kôstky
Strúhanú citrónovú kôru
Na čerešňovú náplň:
Pohár čerešní
Na potretie:
Rozpustené maslo
1 bielok + 2-3 lyžičky mlieka
Ďalej budeme potrebovať:
Mlieko a vanilkový cukor
Postup:
Všetky prísady na cesto by mali byť izbovej teploty. Mlieko zahrejeme na plameni a keď je teplé, pridáme doň droždie a cukor. Keď vyjde kvások zmiešame s ostatnými prísadami a vypracujeme jednotné cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť približne 1 hodinu.
Cesto potom preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 3 časti. Každú rozvaľkáme. Na jeden plát cesta navrstvíme tvarohovú náplň, na druhý makovo-čerešňovú a na tretí čerešňovú náplň. Zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme trochou rozpusteného masla a necháme odpočívať 20-30 minút.
Potom potrieme povrch závinov zmesou rozšľahaných bielok a mlieka, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút. Potom záviny vyberieme a prikryjeme fóliou – to preto, aby sa cesto nespálilo. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 10-15 minút. Potom alobal zložíme, potrieme mliekom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Necháme ešte približne 10 minút zapiecť dochrumkava. Podávame posypané práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: facebook