Pripravte si doma čalamádu podľa nášho rokmi overeného receptu.
Príprava je jednoduchá a na výslednom produkte si budete ešte dlho pochutnávať.
Vynikajúci recept na najchutnejšiu domácu čalamádu z youtube kanála Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 kg bielej kapusty
1 kg paradajok
800 g uhoriek
3-4 papriky
2 cibule (prípadne 1 veľkú)
2-3 mrkvy
3-4 PL soli
3-4 PL hnedého cukru
3 PL rastlinného oleja
5 PL jablčného octu (1-2 PL na jeden 700 ml pohár)
zrnká čierneho korenia
Postup:
Uhorky dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Potom uhorky vložíme do misky s vodou a necháme odstáť.
Je potrebné ochutnať uhorky, či nie sú horké. Kapustu posekáme (alebo nastrúhame) na tenké pásiky.
Mrkvu nahrubo nastrúhame a pridáme do misky s kapustou.
Papriku očistíme, odstránime semienka a nakrájame na plátky.
Ošúpanú cibuľu nasekáme na tenké plátky a zeleninu preložíme ku kapuste.
Z uhoriek odstránime konce a nakrájame na tenké plátky.
Do nádoby so zeleninou (zatiaľ bez uhoriek) pridáme 1,5 lyžice soli, 2 lyžice cukru a rukou dobre premiešame.
Potom do zeleninovej zmesi pridáme uhorky a opatrne zamiešame.
Nakrájame paradajky, pridáme k zelenine, zmiešame a necháme hodinu odstáť.
Medzitým vysterilizujeme poháre a viečka.
Po hodine preložíme čalamádu bez šťavy do hrnca a zohrejeme cca na 80-90°C.
Pridáme olej, zamiešame a zeleninu zohrejeme.
Potom pridáme 1 lyžicu soli, čierne korenie a dobre premiešame.
Znížime teplotu, pridáme 5 lyžíc octu a zamiešame.
Zmes ochutnáme a prípadne dochutíme.
Čalamádu zohrievame, kým nebude horúca.
Potom čalamádu preložíme do horúcich pohárov a lyžicou jemne potlačíme.
Poháre vložíme do hrnca s vodou (voda musí mať rovnakú teplotu ako čalamáda) vystlaného utierkou.
Potom poháre prikryjeme viečkami a jemne zatiahneme.
Na miernom ohni necháme variť 10 minút.
Po uplynutí doby na pevno dotiahneme viečka.
Poháre prikryjeme dekou a necháme vychladnúť.
Čalamádu môžeme konzumovať pod dvoch týždňoch.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: