V tomto recept sa dozviete, ako pripraviť každodenný chlieb podľa receptu našich starých mám.
Tento chrumkavý chlebík pripravíte bez zbytočných komplikácii a z ľahko dostupných ingrediencií.
Nenáročný a rýchly recept na jemný domáci chlieb z youtube kanála Pieczywo z Klasą.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Chlieb, ktorý rýchlo vykysne
Chcete si vychutnať vôňu čerstvého domáceho chleba, ale nemáte čas na dlhé čakanie, kým cesto vykysne? Máme pre vás riešenie!
V tomto článku vám predstavíme jednoduchý a rýchly recept na domáci chlieb, ktoré zvládne každý.
Dozviete sa, ako pripraviť chutný chlieb aj bez dlhého čakania.
Na jednoduchý chlieb potrebujeme:
270 ml vlažnej vody
10 ml rastlinného oleja
6 g sušeného droždia
9 g soli
50 g celozrnnej múky (prípadne hladkú múku)
400 g hladkej múky
Postup:
Do misky nalejeme vlažnú vodu, pridáme olej a nasypeme droždie.
Ďalej pridáme soľ a špachtľou dobre premiešame.
Do zmesi nasypeme múku a zamiešame.
Následne ručne vymiesime cesto.
Potom cesto preložíme na stôl a miesime niekoľko minút, kým nezískame hladké cesto. Vytvarujeme guľu.
Misku vymastíme olejom a vložíme cesto. Vrch cesta tiež potrieme olejom.
Prikryjeme potravinovou fóliou a utierkou a odložíme na teplé miesto na 60-90 minút.
Formu na chlieb (21 x 11,5 x 7,5 cm) vymastíme maslom.
Vykysnuté cesto posypeme múkou a vyberieme na stôl.
Cesto roztiahneme rukami a všetky konce zahneme smerom dovnútra (viď video).
Vytvarujeme guľu, prekryjeme utierkou a necháme 10-15 minút odpočívať.
Po uplynutí doby posypeme cesto múkou a otočíme.
Cesto roztiahneme prstami a zložíme (viď video). Potom cesto jemne postláčame a zrolujeme.
Pri každom zrolovaní okraj cesta jemne stlačíme (viď video). Konce a spodok cesta prištipneme.
Cesto posypeme múkou a ostrým nožom spravíme zárezy.
Potom cesto vložíme do formy a jemne pritlačíme.
Prikryjeme utierkou, odložíme na teplé miesto na 40-60 minút a rúru predhrejeme na 250°C.
Po uplynutí doby položíme formu s cestom na plech v rúre.
Na spodok rúry vložíme malú formu a nalejeme horúcu vodu.
Okamžite znížime teplotu na 210°C a pečieme 25-30 minút.
V polovicu pečenia vyberieme nádobu s vodou.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: