Výborné na raňajky, ako dezert ku kávičke, alebo ako najlepšie desiata na svete. Škoricové slimáky sú jednoducho neodolateľné.
Potrebujeme:
200 ml mlieka
40 g masla
500 g hladkej múky
3 lyžičky kr. cukru
Štipka soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 vajce
25 g čerstvého droždia
Náplň:
Roztopené maslo (asi 1/3 hrnčeka)
2 lyžičky škorice
5 lyžíc trstinového cukru
Na potretie:
1 žĺtok
Poleva:
1 bal. vanilkového pudingu
300 ml mlieka
4 lyžice cukru
Pár kvapiek vanilkovej arómy
Postup:
Mlieko dáme na plameň a pridáme doň maslo, zahrievame, kým sa maslo nerozpustí.
Múku preosejeme a nasypeme do misky, pridáme vajce, soľ a v strede urobíme kráter, do ktorého opatrne nalejeme mlieko a rozmelíme droždie a pridáme aj cukor. Necháme odpočívať 10 minút odpočinúť. Potom vypracujeme jednotné hladké cesto, prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
Po hodine preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na tenší plát (asi 0,5 cm hrubý), potrieme maslom a posypeme zmesou škorice a cukru. Potom plát nakrájame na pásy široké asi 2,5 cm. Pásy zrolujeme.
Pripravíme si plech vymastený maslom a naukladáme naň jednotlivé slimáky tak, aby sa navzájom dotýkali. Potom potrieme vrch rozšľahaným žĺtkom. Necháme ešte 20-30 minút odpočívať.
Potom vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.
Keď sú slimáky upečené, prelejme ich pudingom uvareným z mlieka, pudingového prášku a cukru. Nakoniec môžeme ešte posypať práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: szupertanacsok