Pripravte si doma rýchle pečivo, ktoré je jednoduché na prípravu a svojou vôňou vám naplnia celý dom.
Odkedy používam tento vynikajúci recept, iné pečivo už doma nekonzumujeme.
Fantastický recept na chrumkavé domáce pečivo z youtube kanála Food Language.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ak ste boli aj na dovolenke v Chorvátsku, možno ste na tieto žemle natrafili v miestnych pekárňach. Ak patríte k fanúšikom tohoto pečiva, určite si tento recept obľúbite.
Potrebujeme:
2,5 šálky pšeničnej chlebovej múky (320 g)
3/4 šálky + 2 PL vody (210 ml )
1 ČL čerstvých kvasníc (3 g) alebo 1/2 ČL sušeného droždia (2 g)
1 ČL kryštálového cukru
1 ČL soli
Voliteľné na posypanie:
Hrubozrnná soľ
Semienka podľa chuti
Bylinky podľa chuti
Tip redakcie:
Do cesta môžete pridať aj opraženú a vychladnutú cibuľku, prípadne nasekané olivy.
Postup:
Do misky nalejeme vodu. Nadrobíme kvasnice a pridáme cukor.
Vidličkou miešame, kým sa droždie nerozpustí.
Nasypeme múku a soľ. Všetko spolu zmiešame vareškou.
Cesto stačí vymiešať, nemusíme ho miesiť.
Misku s cestom prekryjeme fóliou a necháme 30 minút kysnúť.
Po uplynutí doby si namočíme ruku vo vode a cesto zo štyroch strán natiahneme a preložíme do stredu (viď video).
Cesto párkrát v strede nadvihneme rukou a vložíme do misky.
Misku opäť prekryjeme fóliou a necháme 30 minút odpočívať.
Po uplynutí doby celý proces opäť zopakujeme.
Misku s cestom prikryjeme fóliou a necháme 2 hodiny kysnúť.
Pracovnú dosku posypeme múkou. Nakysnuté cesto preložíme na dosku.
Potom cesto preložíme a nakrájame na 6 rovnakých častí.
Z každej časti vytvarujeme guľku.
Guľky poukladáme na pomúčenú podložku, prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať.
Po desiatich minútach cesto jemne roztiahneme a okraj zatlačíme smerom do stredu, aby sme dosiahli požadovaný tvar (viď video).
Rolky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prekryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť.
Do stredu roliek spravíme ostrým nožom zárez.
Pokvapkáme vodou a vrch posypeme múkou.
Prekryjeme ďalším plechom a vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 20 minút pri teplote 230°C. Po uplynutí doby odstránime horný plech.
Pečieme ďalších 10 minút pri teplote 200°C.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: