Predstavujeme vám jednoduchý recept na jemné domáce maslové pečivo.
U nás doma sme všetci milovníci čerstvých rožkov, takže ich pripravujem minimálne každý druhý deň.
Výnimočný recept na nadýchané rožky z youtube kanála Aroma von Brot.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
A čo je najväčšou výhodou týchto rožtekov? Že vydržia čerstvé a fantasticky chutné aj na druhý deň.
Ja dokonca zvyknem pár kúskov aj zamraziť, keď ich vyberiem z mraziaka, sú skutočne dokonalé.
Potrebujeme:
100 ml teplej vody
150 ml teplého mlieka
1 veľké vajce
1 PL suchého droždia
400 g hladkej múky
2 PL kryštálového cukru
1 ČL soli
50 g masla
rastlinný olej
80 g masla
1 veľké vajce
Postup:
Do misky nalejeme teplú vodu a teplé mlieko a pridáme vajce.
Ďalej pridáme droždie a dobre premiešame.
Keď sa droždie rozpustí, pridáme múku, pridáme soľ a cukor.
Špachtľou dôkladne premiešame, prekryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.
Po uplynutí doby pridáme do cesta maslo a rukou vymiesime.
Cesto preložíme na stôl a pokračujeme v miesení.
Misku vymastíme olejom a vložíme do nej do hladka vymiesené cesto.
Potom misku prikryjeme fóliou a utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
Po uplynutí doby vytlačíme z cesta vzduch a na stole vymiesime.
Potom cesto rozdelíme na dve rovnaké časti.
Z cesta vytvarujeme guľku, prekryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať. Zapekaciu formu vymastíme olejom.
Cesto rozvaľkáme valčekom a rozdelíme na 16 rovnakých častí.
Na kraj cesta položíme kúsok masla a zrolujeme.
Rožky uložíme do zapekacej formy. Celý proces zopakujeme aj s druhým cestom.
Rožky potrieme olejom, prikryjeme utierkou a necháme 40 minút odpočívať.
V menšej miske vyšľaháme vajce a potrieme vrch pečiva.
Formu vložíme do rúry predhriatej na 190°C a pečieme 25 minút.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU