Ak máte aj vy bohatú úrodu jahôd, ktorú chcete spracovať, mám pre vás perfektný tip.
Jahodový džem s minimálnym množstvom cukru a bez želírovacích prípravkov.
Navyše, nemusíte sa zdržiavať meraním teploty a sterilizovaním v hrnci.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Stačí, ak máte doma umývačku. Poradím vám perfektný tip, ako ju využiť pri príprave luxusného džemu.
Rovnakým spôsobom robím aj marhuľový a malinový džem.
Potrebujeme:
2,5 kg jahôd
500 g cukru
2 bal kyseliny citrónovej
Postup:
Jahody odstopkujeme, umyjeme a nakrájame na kúsky asi 1 x 1 cm.
Vložíme do hrnca a zasypeme cukrom.
Pučidlom na zemiaky, alebo mixérom popočíme asi 75% jahôd, zvyšok necháme v celku.
Varíme na miernom plameni asi 30 minút.
Ak sa vám tvorí pena, vareškou ju môžete odobrať, no nemusíte. Džem určite nepokazí.
Po 30tich minútach pridajte 2 balenia kyseliny.
Ak sa vám zdá džem príliš hustý, znova pomixujte.
Premiešajte a varte ešte asi 5 minút. Dajte variť vodu do najväčšieho hrnca ktorý doma máte.
Džem ochutnajte a ak sa vám zdá príliš kyslý, pridajte cukor.
Ak vám chuť vyhovuje, urobte test hustoty:
Džem ktorý varíte odoberiete lyžičkou na čistý tanier. Pofúkate, necháte chvíľku vychladnúť. Lyžičkou prejdite stredom džemu. Ak má správnu konzisteniu, po tom, čo sa rozdelí, ostane rozdelený. Ak ešte džem nie je uvarený, čiara po lyžičke sa naspäť spojí.
Ak je hustota správna, naplňte flaštičky džemom asi 0,5cm od okraja.
Očistite kuchynskou utierkou okraje fľaštičky aj viečko zvnútra a završkujte.
Z tejto dávky je približne 6 x 375 ml pohárov džemu.
Sterilizovanie v umývačke:
Do umývačky riadu ukladáme fľaše s dostatočným odstupom do šuflíkov a snažíme sa ich položiť čo najzvislejšie viečkom hore.
Pustíme si program s najvyššou teplotou.
Keď umývačka dokončí program, môžme nechať fľaše vnútri až do úplného vychladnutia, alebo ich vybrať a nechať vychladnúť na linke.
Samozrejme, sterilizovať môžete aj klasicky v hrnci, je to na vás.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)