Čerstvý kôpor je veľmi chutný a aromatický.
Hoci je v obchodoch dostupný po celý rok, práve koncom jari a leta má najväčšiu silu a chuť.
V lete rýchlo vädne a preto by ste mali vedieť, ako ho správne uskladniť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Portál przyslijprzepis poradil, ako skladovať kôpor na zimu, aby si zachoval plnú chuť.
Bez čerstvého aromatického kôpru je ťažké si predstaviť nielen nakladané uhorky, ale aj ďalšie obľúbené jedlá.
Všetky jedlá vďaka nemu získajú špecifickú arómu a chuť.
Čerstvý kôpor rýchlo vädne, najmä v horúcom počasí.
Využite našu metódu a predĺžte jeho životnosť – až na rok.
Zachováte si jeho chuť aj vôňu.
Skladovanie kôpru v chladničke
Kôpor najčastejšie skladujeme v chladničke, ale môžete to urobiť aj inak.
Bez ohľadu na to, ako kôpor skladujete, vždy používajte intenzívne zelenú vňať.
Vetvičky a stonky nesmú byť zožltnuté ani zvädnuté.
Takýto kôpor dlho nevydrží ani vo vašej chladničke.
Po zakúpení, ak plánujete trs spotrebovať do 2-3 dní, vložte ho do pohára alebo dózy so studenou vodou.
Pred jej pridaním ošúpte listy kôpru a zľahka ich orežte – vo vode by mali byť ponorené iba „holé“ stonky.
Predídete tak pokazeniu kôpru.
Bylinku môžete tiež zabaliť do papierovej utierky a vložiť do chladničky, aby ste ju spotrebovali do niekoľkých dní.
Konce by mali byť zabalené do utierky navlhčenej vodou, zvyšok utierky by mal zostať suchý.
Ako skladovať kôpor na zimu?
Pripravte si zelenú soľ
Ak si chcete chuť letného kôpru uchovať dlhšie (aj počas celej zimy, keď kôpor nemá takú výraznú chuť), pripravte si kôprovú soľ.
Solenie výrobkov, najmä mäsa, je veľmi starý spôsob konzervovania potravín.
Využite starodávnu ľudovú múdrosť.
Ako skladovať kôpor týmto spôsobom?
Potrebujete malú nádobu, ktorá je čistá a suchá.
Kôpor umyjeme, dôkladne osušíme a nasekáme nadrobno (spolu so stonkami sú tiež plné chuti).
Najprv nasypte do dózy asi 5 mm hrubú vrstvu soli.
Potom celkom pevne poukladajte vrstvu kôpru a jemne pritlačte rukou.
Posypte ďalšou vrstvou soli, potom pridajte kôpor a striedavo na okraje pohára.
Horná vrstva by mala byť soľ.
Čím dlhšie nádobu skladujete, tým silnejšie soľ prenikne do kôpru.
Uchovávajte v chladničke.
Na čo použiť kôprovú soľ?
Touto soľou môžete ochutiť nielen zemiaky (vrátane pyré), ale aj iné jedlá, ktoré vyžadujú príchuť kôpru.
Ak vám v zime chýba kôprová polievka a pripravíte si ju s čerstvým zimným kôprom, zvýrazníte jej chuť.
Kôprová soľ zvýrazní chuť aj smotanových omáčok k mäsu či plnky do pirohov.
Môžete si vyrobiť aj ochutené maslo.
Je vhodná aj na dochucovanie domácich nátierok na chlieb.
Výborne chutí aj jednoducho na teplom, domácom chlebíku s maslom.
Pri použití kôprovej soli znížte množstvo bežnej soli v recepte.
Dobrú chuť!