Ideálna príloha, alebo pokojne aj hlavné jedlo na teplé dni. Navyše, pripravíte ju veľmi rýchlo a skutočne jednoducho.
Stačí len nakrájať, zaliať omáčkou a šup do rúry. :-)
Je to vynikajúce aj namiesto zemiakov, alebo ťažkých šalátov s majonézou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Prečo sa oplatí vymeniť zemiaky za cuketu?
Existuje viacero dôvodov, prečo sa oplatí namiesto zemiakov jesť cuketu:
Nižší obsah kalórií: Cukety obsahujú menej kalórií ako zemiaky. V 100 gramoch cukety sa nachádza len 16 kalórií, zatiaľ čo v 100 gramoch zemiakov je 78 kalórií. To z nich robí dobrú voľbu pre ľudí, ktorí chcú schudnúť alebo si udržať zdravú váhu.
Vyšší obsah vlákniny: Cukety sú bohaté na vlákninu, ktorá je dôležitá pre trávenie a celkové zdravie. V 100 gramoch cukety sa nachádza 2 gramy vlákniny, zatiaľ čo v 100 gramoch zemiakov je len 1,8 gramu vlákniny.
Viac vitamínov a minerálov: Cukety sú dobrým zdrojom vitamínov C, A, K a draslíka. Zemiaky obsahujú aj tieto vitamíny a minerály, ale v menšom množstve.
Menej škrobu: Cukety obsahujú menej škrobu ako zemiaky. Škrob sa v tele mení na cukor, takže konzumácia potravín s nízkym obsahom škrobu môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi.
Na zapečnú cuketu potrebujeme:
150 ml mlieka (alebo smotany na varenie)
2 ks mladej cukety
3 vajcia
2-3 strúčiky cesnaku
70 g parmezánu
3 lyžice hladkej múky
Pol zväzku petržlenu nasekaného najemno
Soľ a mleté korenie podľa chuti
Bazalku podľa chuti
3 lyžice olivového oleja
Postup:
Plech vymastíme olejom.
Uložíme doň cuketu nakrájanú na menšie kúsky.
Vajcia rozšľaháme.
Pridáme k nim petržlenovú vňať, soľ, korenie, cesnak, mlieko a bazalku – dobre premiešame.
Nakoniec pridáme, syr a múku. Miešame dohladka.
Zmesou rovnomerne zalejeme cuketu.
Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov.
Pečieme približne 40-45 minút (prípadne, kým nebude povrch zmesi zlatistý).
Prajeme vám dobrú chuť! :-)