Nikdy by som nepovedala, že pečená cuketa môže chutiť lepšie, ako vyprážaná: Stačí, ak ju zalejete touto syrovo-cesnakovou zmesou!

Ideálna príloha, alebo pokojne aj hlavné jedlo na teplé dni. Navyše, pripravíte ju veľmi rýchlo a skutočne jednoducho. Stačí len nakrájať, zaliať omáčkou a šup do rúry. :-)
[mashshare]

Ideálna príloha, alebo pokojne aj hlavné jedlo na teplé dni. Navyše, pripravíte ju veľmi rýchlo a skutočne jednoducho.

 

 

Stačí len nakrájať, zaliať omáčkou a šup do rúry. :-)

Je to vynikajúce aj namiesto zemiakov, alebo ťažkých šalátov s majonézou.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Prečo sa oplatí vymeniť zemiaky za cuketu?

Existuje viacero dôvodov, prečo sa oplatí namiesto zemiakov jesť cuketu:

Nižší obsah kalórií: Cukety obsahujú menej kalórií ako zemiaky. V 100 gramoch cukety sa nachádza len 16 kalórií, zatiaľ čo v 100 gramoch zemiakov je 78 kalórií. To z nich robí dobrú voľbu pre ľudí, ktorí chcú schudnúť alebo si udržať zdravú váhu.

 

 

Vyšší obsah vlákniny: Cukety sú bohaté na vlákninu, ktorá je dôležitá pre trávenie a celkové zdravie. V 100 gramoch cukety sa nachádza 2 gramy vlákniny, zatiaľ čo v 100 gramoch zemiakov je len 1,8 gramu vlákniny.

Viac vitamínov a minerálov: Cukety sú dobrým zdrojom vitamínov C, A, K a draslíka. Zemiaky obsahujú aj tieto vitamíny a minerály, ale v menšom množstve.

Menej škrobu: Cukety obsahujú menej škrobu ako zemiaky. Škrob sa v tele mení na cukor, takže konzumácia potravín s nízkym obsahom škrobu môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi.

Na zapečnú cuketu potrebujeme:

 

 

150 ml mlieka (alebo smotany na varenie)

2 ks mladej cukety

3 vajcia

2-3 strúčiky cesnaku

70 g parmezánu

3 lyžice hladkej múky

Pol zväzku petržlenu nasekaného najemno

Soľ a mleté korenie podľa chuti

Bazalku podľa chuti

3 lyžice olivového oleja

Postup:

Plech vymastíme olejom.

Uložíme doň cuketu nakrájanú na menšie kúsky.

 

 

Vajcia rozšľaháme.

Pridáme k nim petržlenovú vňať, soľ, korenie, cesnak, mlieko a bazalku – dobre premiešame.

Nakoniec pridáme, syr a múku. Miešame dohladka.

 

 

Zmesou rovnomerne zalejeme cuketu.

Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

Pečieme približne 40-45 minút (prípadne, kým nebude povrch zmesi zlatistý).

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes