Východniarske jedlo, ktoré nám doma veľmi chutí a je ďalším dôkazom, že naše staré mamy vedeli z ničoho vyčarovať geniálny pokrm.
Džatky, nazývané aj „zemiakové guľky“, sú chutným a sýtym jedlom s bohatou históriou na východnom Slovensku. Táto jednoduchá pochúťka sa zvyčajne pripravovala z dostupných surovín, ako sú zemiaky, múka a slanina, a bola obľúbenou súčasťou stravy vidieckych oblastí.
Nie sú to obyčajné halušky
Základom tejto pochúťky sú totižto obyčajné zemiaky a múka. Áno tieto ingrediencie sa nám môžu spájať aj s prípravou halušiek.
Ak si myslíte, že ide o obyčajné halušky, ste na omyle. Postup prípravy je totižto odlišný.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Hoci ide o veľmi jednoduché a lacné jedlo, mnohí sa zhodnú, že ide o skutočnú zemiakovú dekikatesu.
Je to skvelá príloha, ale aj rýchla pochúťka na večeru. Nám najviac chutí s opečenou slaninkou a cibuľkou.
Môže sa ale podávať aj s bryndzou či tvarohom, je to len na vás.
Výborné sú napríklad aj na sladko, napríklad s makom, prípadne s orechmi a preliate maslom. Na cesto potrebujete len 2 prísady – múku a zemiaky.
Regionálne variácie
Recept na džatky sa môže mierne líšiť v závislosti od regiónu. V niektorých oblastiach sa do cesta pridáva vajce, cibuľa, alebo kôpor. Niekedy varia aj v kyslej kapustovej polievke, alebo sa plnia bryndzou a slaninkou.
Džatky ako súčasť tradície
Džatky boli obľúbeným jedlom na sviatky a oslavy. Podávali sa aj na svadbách a pohreboch. Táto tradičná pochúťka dodnes spája ľudí a pripomína im chute a vône domova.
Podávanie
Tradične sa dťatky podávajú horúce, poliate opraženou slaninkou a masťou. Môžu sa dochutiť soľou, korením, kyslou smotanou, bryndzou, alebo opraženou cibuľkou. Džatky sú skvelou prílohou k mäsu, kapuste, alebo sa dajú konzumovať aj samostatne ako sýta pochúťka.
Na tradičné džatky potrebujeme:
1 kg zemiakov (nakrájaných, uvarených)
100 g hladkej múky
100 g polohrubej múky
Ďalej:
2 ks cibule nakrájanej nadrobno
150 g slaniny nakrájanej nadrobno
Voliteľné:
Rozpustené maslo
Mak
Orechy
Postup:
Očistené zemiaky pokrájame, zalejeme vodou, tak aby boli zakryté.
Osolíme a dáme variť.
Keď sú zemiaky uvarené, tak ich popučíme vo vode.
Pridáme preosiatú múku a zapracujem do zemiakov – vytvorí sa jemná kaša.
Zakryjeme pokrievkou.
Necháme asi 10-15 spariť (zatiaľ sa múka zavarí v horúcich zemiakoch).
Potom si ruky trochu naolejujem, aby sa nám zemiaky nelepili na ruky a vyformujeme si šúľok.
Z tohoto šúľku po čiastkach vytvarujeme guľky.
Prípadne môžete z hmoty rovno tvoriť guľky, je to na vás.
Podávame s opraženou slaninkou a cibuľkou.
Ja zvyknem aj poliať rozpusteným maslom, ale to je len na vás.
Toto starodávne jedlo chudobných si určite zamilujete.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)