Vynikajúce nadýchané šišky plnené Nutellou alebo vašim obľúbeným džemom.
Sú jednoduché a vynikajúce, určite si ich zamilujete!
Prečo je lepšie šišky piecť ako vyprážať?
Pečené šišky sú celkovo zdravšie, pretože obsahujú menej tuku. Vyprážanie šišiek v oleji pridáva do cesta kalórie a nasýtené tuky, ktoré nie sú prospešné pre zdravie. Pečenie ich zbavuje prebytočného tuku a robí ich tak ľahšími a tráviacim systémom ľahšie stráviteľnými.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
majú jemnú a nadýchanú štruktúru, zatiaľ čo vyprážané šišky bývajú ťažšie a mastnejšie. Pečenie umožňuje šiškáм rovnomerne sa prepiecť a dosiahnuť zlatistú farbu bez toho, aby sa pripálili.
Pečenie šišiek je menej náročné na prácu a neporiadok. Nemusíte sa starať o horúci olej a jeho likvidáciu. Pečenie je tiež rýchlejšie, pretože šišky sa pečú naraz na plechu, zatiaľ čo vyprážanie vyžaduje vyprážanie po menších dávkach.
Na pečené šišky potrebujeme:
1 kg hladkej múky
0,6 l mlieka
2 žĺtky
6 PL kryštálového cukru
15 dkg masla
štipka soli
2 kocky droždia (alebo sušené 2-3 balenia)
1 vanilka
Ďalej:
maslo
Nutella (alebo džem)
práškový cukor
Postup:
Pripravíme si kvások a necháme ho vykysnúť.
Všetky suroviny zmiešame, pridáme vykysnutý kvások.
Vypracujeme cesto.
Necháme ho kysnúť asi 1 hodinu.
Keď vykysne, rozvaľkáme ho asi na hrúbku 1,5 cm.
Vykrajujeme pohárom alebo formičkou kolieska.
Ukladáme na pekáč vyložený papierom.
Necháme 20 minút kysnúť.
Potom do každého kruhu pohárikom vtlačíme odtlačok tak, aby sme neurobili dieru až na dno.
Ak chcete otvor, pokojne urobte otvor aj vo vnútri šišiek ako ja. :-)
Tie bez otvoru sú lepšie na plnenie.
Dáme piecť do rúry na 170 stupňov asi 13 minút.
Treba odskúšať, nie každá rúra pečie rovnako.
Ešte horúce potrieme maslom, do dierok dáme Nutellu alebo lekvár a posypeme práškovým cukrom.
Sú vynikajúce – skúšala som naplniť Nutellou už pred pečením a tiež boli výborné.
Prajeme vám dobrú chuť!:-)