plny-hrniec_transparent_negativ.png

Fantastický domáci syr: 3 odskúšané recepty bez syridla, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať!

Čerstvý syr už môžete mať doma kedykoľvek, keď naň dostanete chuť. A nevadí, že v dosahu nemáte žiadny salaš.

Čerstvý syr už môžete mať doma kedykoľvek, keď naň dostanete chuť. A nevadí, že v dosahu nemáte žiadny salaš. Len 3 ingrediencie a syr je na stole.

Najjednoduchší domáci syr

Čím ďalej tým viac ľudí sa zameriava na čerstvú domácu stravu.

 

 

Nie je problém uvariť akékoľvek jedlo, upiecť domáci chlieb a teraz môžete mať celkom jednoducho aj svoj vlastný domáci syr.

Stačí postupovať podľa tohto overeného receptu z Cocina fácil con MJ.

 

 

Recept na vynikajúci domáci hrnčekový chlebík nájdete TU 

Potrebujeme:

1,5 l čersvého pasterizovaného mlieka (kravského)

45 ml citrónovej šťavy (približne 1 veľký citrón)

teplomer

Postup:

 

 

Mlieko si nalejeme do hrnca a dáme na sporák.

Ponoríme doňho teplomer.

Budeme ho zohrievať až kým nedosiahne teplotu 90 °C.

 

 

Keď dosiahne mlieko túto teplotu, okamžite sporák vypneme.

Teraz pridáme citrónovú šťavu.

Dobre premiešame.

 

 

A necháme stáť pol hodinu pod pokrievkou.

Medzitým si pripravíme sitko, ktoré ešte prekryjeme gázou alebo bavlnenou utierkou.

Obsah hrnca vylejeme do sitka a precedíme.

 

 

Môžeme pridať obľúbené bylinky, soľ a pod.

Vodu zlejeme a syr necháme v sitku nad miskou odpočívať 6 hodín v chladničke.

Potom si zoberieme malú plastovú misku.

 

 

Vložíme do kríža 2 prúžky papiera na pečenie, aby sa nám syr následne ľahšie vyberal.

Natlačíme ho do misky.

Potom ho pomocou tanierika a prúžkou papiera vyklopíme.

 

 

Vďaka miske bude mať syr pekný tvar.

Syr vydrží v chladničke čerstvý až 3 dni.

2 ďalšie recepty na super zdravý a jednoduchý syr

Recept podľa stránky napadovy.blog je veľmi jednoduchý a určite sa podarí hneď na prvýkrát.

Poradíme vám dva vynikajúce a odskúšané recepty.

Prvý je na super zdravý domáci ovčí syr z 3 prísad a druhý na rýchly a vynikajúci syr z kravského mlieka.

Super zdravý ovčí syr z 3 prísad

 

 

Potrebujeme:

1 liter ovčieho mlieka

organický jogurt bez cukru

polovicu organického citróna

Pomôcky:

1 meter bavlnenej gázy

hrniec

forma

Postup:

Mlieko si zohrejte v hrnci a varte 15 minút na miernom ohni bez toho, aby zovrelo.

Medzitým si vytlačte šťavu z polovice citróna.

Po uplynutí 15 minút odstavte mlieko zo sporáka, postupne primiešavajte jogurt a citrónovú šťavu.

Miešajte niekoľko sekúnd a potom nechajte zmes chladnúť minimálne 3 hodiny.

Po uplynutí tejto doby si zoberte bavlnenú gázu a niekoľkokrát ju preložte cez seba.

Potom cez ňu prefiltrujte zmes, aby srvátka stiekla do hrnca a ostala iba pevná časť.

Neváhajte dobre postláčať.

Gázu so syrom vložte do čistej nádoby a odložte do chladničky na minimálne 30 minút.

Potom syr vyberte, osoľte a premiestnite do formy podľa vlastného výberu.

Nechajte chladiť v chladničke ďalších 8 hodín.

Prečo konzumovať tento syr?

 

Skutočná proteínová bomba

Nepochybne ste si všimli, že kulturisti majú tendenciu jesť veľa čerstvého syra, či tvarohu. Nie je to len tak pre nič za nič. Čerstvé syry obsahujú až 36% proteínov nevyhnutných pre organizmus, na rekonštrukciu buniek a na produkciu protilátok, ktoré nás chránia pred chorobami.

Vzácny zdroj vápnika

Mlieko je bohaté na tento vzácny minerál a takisto aj syry. Konzumáciou čerstvého syra ochránite a posilníte nielen kosti, ale aj zuby.

Spojenec pri chudnutí

 

 

Čerstvý syr odporúčajú aj odborníci na výživu ľuďom, ktorí potrebujú zhodiť prebytočné kilogramy. Dodávajú totiž telu dôležité živiny a navodzujú pocit sýtosti. Vynikajúca chuť navyše uspokojuje chuť do jedla a bráni prehreškom.

Všestranná podpora

Od raňajok po večeru, vrátane občerstvenia je čerstvý syr vynikajúcim sprievodcom všetkých jedál a dá sa použiť na prípravu širokej škály chutných pokrmov bohatých na živiny.

Jednoduchá príprava

Veľkou výhodou tohto syra je aj to, že si ho môžete ľahko pripraviť doma a získať tak záruku 100% prírodného produktu. Zároveň budete mať radosť z vlastného syra.

Rýchly a jednoduchý syr z obyčajného mlieka bez syridla

 

 

 

Potrebujeme:

1 liter plnotučné mlieko najlepšie z mliekomatu

1⁄2 kus plnotučný hrudkový tvaroh

1 polievková lyžica citrónová šťava

1 čajová lyžička soľ

1⁄2 čajová lyžička sódy bicarbony

1 polievková lyžica maslo

Postup:

Tvaroh si rozdrobíme a zalejeme mliekom, zohrievame skoro do bodu varu.

Odstavíme a pridáme citrónovú šťavu.

Tvaroh s mliekom sa nám zrazí, scedíme cez utierku.

Maslo rozpustíme, pridáme tvaroh a miešame kým sa nezačne rozpúšťať.

Osolíme, pridáme sódu a mliešame.

Dáme do vhodnej nádoby a necháme odležať 24 hod. v chlade a v suchu.

To je všetko.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes