Kto chce upiecť dokonalý MAKOVÝ ZÁVIN, nech sa drží tohoto receptu: Iný už robiť nebudete!

Recept na makový závin z kysnutého cesta: Obľúbená pochúťka malých aj veľkých!
[mashshare]

Máme pre vás výborný tip na tradičnú sladkú pochúťku, ktorú ocenia aj vaši najbližší.

 

 

Skúste pripraviť makový závin podľa nášho jednoduchého receptu a rozhodne neoľutujete.

Fantastický recept na chutný makový závin z youtube kanála LJUK.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Na cesto:

550 g hladkej múky

250 ml teplého (nie horúceho) mlieka

25 g droždia

1 ČL soli

1 ČL kryštálového cukru

1 PL kryštálového cukru

40 g rozpusteného masla

2 žĺtky

Na plnku:

200 g mletého maku

250 ml mlieka

5 PL kryštálového cukru

Postup:

Do pohára nalejeme teplé mlieko (nie horúce). Nadrobíme droždie.

Pridáme cukor a miešame, kým sa droždie nerozpustí.

 

 

Kvások necháme 10 minút odstáť.

Do hlbokej misky nasypeme múku. Pridáme žĺtky a soľ.

Ďalej pridáme cukor a roztopené maslo. Nalejeme kvások a vareškou vymiešame.

Zmes preložíme na pomúčený stôl a vymiesime cesto.

Vymiesené cesto vložíme do misky a posypeme múkou. Prekryjeme utierkou.

Vložíme do rúry a hodinu necháme kysnúť pri teplote 40°C.

 

 

Do hrnca na sporáku nalejeme mlieko.

Nasypeme mak a zamiešame.

Pridáme cukor, zamiešame a varíme 3 minúty.

 

 

Nakysnuté cesto preložíme na stôl a rozdelíme na dve časti.

Cesto rozvaľkáme. Nanesieme makovú plnku a rozotrieme po celej ploche.

Potom cesto zrolujeme a zatlačíme okraje.

Rolky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch potrieme žĺtkom.

 

 

Plech vložíme do rúry. Pečieme 30 minút pri teplote 180°C.

Po upečení necháme závin vychladnúť a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes