Potrebujeme:
250 g jemného tvarohu
50 g prírodného jogurtu
cesnak podľa chuti
čerstvé bylinky (kôpor, petržlen, koriander) podľa chuti
soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Bylinky umyte a nasekajte na jemno. Vložte tvaroh do misy a zmiešajte s jogurtom. Pridajte bylinky, soľ, korenie a cesnak. Dobre zmiešajte a podávajte s čerstvým pečivom. Prajeme dobrú chuť!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tuniaková nátierka
Potrebujeme:
400 g tuniaka v oleji
100 g mäkkého syra (napr. Philadelphia)
1 PL gréckeho jogurtu
kôru z 1/2 citróna
mleté čierne korenie
soľ
Postup:
Zmiešajte všetky ingrediencie v kuchynskom mixéri, kým nebude nátierka hladká. Dajte do misky, dochuťte soľou, čiernym korením a nechajte chvíľu pred podávaním v chladničke. Prajeme dobrú chuť!
Čokoládová nátierka
Potrebujeme:
200 ml mlieka
1 PL cukru
1 PL hladkej múky
1 PL kakaového prášku
50 g masla
40 g lieskových orechov
štipku soli
Postup:
V hrnci zmiešajte cukor, múku, kakaový prášok a štipku soli.
Po malých dávkach pridávajte mlieko, dajte zmes na sporák a povarte. Lieskové orechy si pomeľte na jemno. Ihneď po dovarení mliečnej zmesi pridajte maslo a orechy.
Znovu priveďte do varu a za stáleho miešania varte ďalšie 2 – 3 minúty, aby hmota zhustla. Premiestnite do vhodnej nádoby a nechajte vychladnúť. Prajeme dobrú chuť!
Arašidové maslo
Potrebujeme:
300 g nesolených arašidov
1 PL medu
2 PL rastlinného oleja
štipku soli
Postup:
Pražené nesolené arašidy dáme do mixéra a pomelieme pri vysokom výkone. Pridajte soľ, med, olej a pokračujte v mixovaní, kým nebude zmes hladká. Toto domáce arašidové maslo bude trochu hustejšie, ako to z obchodu. Je to kvôli tomu, že neobsahuje žiadne zbytočne pridané látky. Prajeme dobrú chuť.
Hubová nátierka
Potrebujeme:
4 PL restovaných húb
100 g masla
1 cibuľu
1 ČL citrónovej šťavy
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cibuľu nastrúhajte na strúhadle. Zmiešajte ju s restovanými hubami, maslom, soľou, korením a citrónovou šťavou. Vymixujte v mixéri do hladka. Prajeme dobrú chuť!
Olivová nátierka
Potrebujeme:
1 pohár čiernych olív bez kôstok
1/2 PL citrónovej šťavy
1 PL olivového oleja
čierne korenie podľa chuti
Postup:
Všetky zložky zmixujte v mixéri na hladkú konzistenciu. Pridajte citrónovú šťavu a dochuťte čiernym korením. Prajeme dobrú chuť!
Fazuľová nátierka
Potrebujeme:
1 hrnček suchej fazule
2 – 3 cibule
1 strúčik cesnaku
1/2 ČL soli
mleté čierne korenie podľa chuti
olej
Postup:
Fazuľu namočte do veľkého množstva vody na 8 – 12 hodín.
Potom zlejte a nalejte novú vodu. Varte na miernom ohni kým fazuľa nezmäkne. Keď je fazuľa mäkká, vylejte väčšinu vody a nechajte len trochu na dne.
Nakrájajte cibuľu a osmažte na oleji do zlatista. Fazuľu rozmixujte mixérom na kašu, pridajte orestovanú cibuľu spolu s olejom, na ktorom sme ju smažili. Pridajte prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Dobre zmiešajte a môžete podávať na ľubovoľnom pečive.
Prajeme dobrú chuť!
Mrkvová nátierka
Potrebujeme:
200 g mrkvy
1 cibuľu
2 PL sójovej omáčky
2 PL vody
1 PL kurkumy
1 PL koriandra
1/2 ČL citrónovej šťavy
1 PL rastlinného oleja
2 strúčiky cesnaku
Postup:
Cibuľu nakrájajte na jemno a mrkvu nastrúhajte na stredne hrubom strúhadle. Opečte mrkvu na suchej panvici, pridajte olej, cibuľu a prelisovaný cesnak. Smažte do zlatista. Potom nechajte mierne vychladnúť, pridajte sójovú omáčku, citrónovú šťavu a vodu. Rozmixujte do hladka. Podávajte chladené. Prajeme dobrú chuť!
Syrová nátierka
Potrebujeme:
70 g syra
100 g zmäknutého masla
1 PL kyslej smotany
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Syr si nastrúhame na strúhadle, vymixujeme s ostatnými ingredienciami do hladka a dochutíme. Prajeme dobrú chuť!
Nátierka z červenej repy
Potrebujeme:
2 stredne veľké repy
450 g konzervovaného cíceru
3 PL olivového oleja
1/4 syru feta
2 strúčiky cesnaku
2 PL citrónovej kôry
2 PL citrónovej šťavy
štipku kajenského korenia
štipku soli a čierneho mletého korenia
Postup:
Predhrejte si rúru na 220 °C. Plech si potrite olejom, volžte repu a polejte lyžicou olivového oleja. Pečte 45 – 60 minút, kým nebude repa mäkká. Vychladnutú repu nakrájajte na niekoľko kúskov. Do mixéra vložte všetky pripravené ingrediencie a mixujte do hladka. Nechajte vychladnúť a podávajte s pita chlebom, hranolkami alebo toastami. Prajeme dobrú chuť!