Nie je nič lepšie na čerstvo upečený domáci chlebík, ako vlastnoručne vyrobená domáca nátierka.
Prinášame vám zbierku tých najlepších receptov na nátierky, s ktorými spestríte svoj jedálniček a potešíte svoje chuťové poháriky.
15 rôznych kombinácií vykúzli aj z obyčajnej desiaty, či olovrantu kulinársky zážitok.
Guacamole
Jedná sa o tradičné mexické predjedlo.
Recept obsahuje čili papričky, ale ak ich kvôli štipľavej chuti neobľubujete, môžete ich vynechať.
Potrebujeme:
1 čili
3 avokáda
2 paradajky
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
čerstvý koriander podľa chuti
soľ podľa chuti
limetku
Postup:
Koriander nasekajte na jemno spolu s paradajkami a cibuľou.
Cesnak pretlačte a zmiešajte so štipkou soli.
Avokáda si prekrojte na polovicu, odstráňte jadro a rozmačkajte dužinu kým nebude hladká.
Pridajte trochu limetkovej šťavy, aby avokádo nezačalo tmavnúť.
Zmiešajte ingrediencie a hneď podávajte. Prajeme dobrú chuť!
Vajíčková nátierka
Potrebujeme:
6 vajec
2 PL smotanového syra
1 PL majonézy
1/2 ČL kurkumy
1 ČL citrónovej šťavy
1/2 cibule
soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Natvrdo uvarené vajíčka očistite a nastrúhajte na jemnom strúhadle.
Pridajte všetky ostatné ingrediencie a premiešajte.
Dajte na 1 hodinu do chladničky.
Podávajte napríklad na plátku toastového chleba. Prajeme dobrú chuť!
Bylinková nátierka
Potrebujeme:
150 g masla
1 strúčik cesnaku
1 PL citrónovej šťavy
hrsť kôpru, alebo iných čerstvých byliniek podľa chuti
soľ
Postup:
Kôpor, alebo iné bylinky vložte bez stoniek do mixéra a nasekajte pri strednej rýchlosti zaliate citrónovou šťavou.
Do misky pridajte zmäknuté maslo a cesnak. Dochuťte soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.
Výslednú masu zabaľte do potravinárskej fólie a zrolujte do valca. Dajte stuhnúť do mrazničky.
Potom odstráňte fóliu, nakrájajte a podávajte na čerstvom pečive.
Prajeme dobrú chuť!
Baklažánová nátierka s vlašskými orechmi
Potrebujeme:
3 baklažány
40 g vlašských orechov
2 strúčiky cesnaku
20 ml vody
1/2 ČL oregana
štipku mletej rasce
korenie a soľ podľa chuti
Postup:
Umyte baklažán a prepichnite ho na niekoľkých miestach vidličkou.
Položte na plech a pečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 30 minút.
Baklažány môžete prerezať na polovicu, aby sa rýchlejšie upiekol.
Keď zmäknú, nechajte ich mierne vychladnúť a vložte do plastového vrecka na 5 minút.
Budú sa vám ľahšie šúpať. Vlašské orechy si zomeľte na jemno. V mixéri zmiešajte dužinu baklažánu, cesnak, soľ, koreniny a orechy.
Pridajte vodu a znovu dôkladne vymixujte. Mali by ste dostať hustejšiu pastu s príjemne jemnou konzistenciou. Prajeme dobrú chuť!
Kuracia pečeňová nátierka
500 g kuracej pečienky
250 g masla
1 cibuľu
1 malú mrkvu
4 PL suchého vína
1 strúčik cesnaku
1/4 ČL klinčekov
2 PL rastlinného oleja
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cibuľu si ošúpte a nakrájajte na pol krúžky. Mrkvu ošúpte a nakrájajte na plátky s hrúbkou asi 2 – 3 mm.
Cibuľu opečte na oleji do zlatohneda, pridajte mrkvu a pečienku.
Nalejte pohár vody, osoľte, okoreňte a poduste 30 minút prikryté pokrievkou.
Potom odstráňte pokrievku a duste ďalších 5 – 10 minút, kým sa neodparí šťava. Nechajte vychladnúť a zmiešajte so zmäknutým maslom. Pridajte zvyšné korenie a suché víno. Vymixujte v mixéri na hladkú konzistenciu.
Prajeme dobrú chuť!
Tvarohová nátierka s cesnakom
Pokračovanie článku nájdete na druhej strane