Skvelý recept na jemnú kôprovú omáčku, ktorá si nájde svoje miesto takmer v každej domácnosti.
Variantov na túto obľúbenú pochúťku je množstvo, ale veríme, že si vás získa práve náš recept.
Vynikajúci recept na lahodnú kôprovú omáčku z youtube kanála Vaření s Vařečkou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Kôprová omáčka na Veľký piatok
V minulosti sa na Veľký piatok dodržiaval prísny pôst, ktorý zakazoval konzumáciu mäsa. Kôprová omáčka, ktorá je vyrobená z bezmäsitých ingrediencií, bola preto jedným z mála jedál, ktoré sa v tento deň mohli jesť.
Kôprová omáčka sa spája s jarným obdobím, kedy sa kôpor začína znovu objavovať po zime.
Konzumácia tohoto pokrmu na Veľký piatok sa spája aj s náboženskými dôvodmi. V Biblii sa spomína ako symbol čistoty a pokory. V kôprovej omáčke tak vidíme symbolické spojenie s duchovným významom Veľkého piatku.
Zelená farba kôprovej omáčky sa spája s nádejou a novým životom, čo je dôležité posolstvo Veľkého piatku, ktorý predchádza Veľkej noci a oslave Kristovho vzkriesenia.
Na prípravu potrebujeme:
5 PL sterilizovaného kôpru (alebo čerstvého, dobre osušeného)
mlieko
ocot
1-2 PL krupicového cukru
hladkú múku
180 ml smotany na šľahanie
2/3 ČL soli
2 cibule
maslo
Postup:
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky.
V hrnci roztopíme maslo.
Vložíme cibuľu a osmažíme. Pridáme múku a dôkladne miešame.
Nalejeme mlieko a metličkou zamiešame.Vždy používame pomer na jeden liter tekutiny 50 g múky.
Keď nám omáčka zhustne a začne bublať, znížime teplotu.
Osolíme a zamiešame.
Pridáme cukor a dobre premiešame.
Ďalej pridáme trochu prevareného octu. Pozvoľna povaríme 20 minút.
Potom zmes rozmixujeme tyčovým mixérom.
Keď je omáčka hladká, pridáme kôpor. Metličkou premiešame.
Nakoniec pridáme smotanu a dôkladne zamiešame.
Varíme 10-15 minút.
Hotovú omáčku servírujeme s vajíčkom na tvrdo a knedľou.
Existuje mnoho spôsobov, ako môžete vylepšiť kôprovú omáčku:
Kôpor: Použite čerstvý kôpor, ak je to možné. Mrazený kôpor môže mať menej výraznú chuť.
Smotana: Použite smotanu na varenie alebo kyslú smotanu pre bohatšiu a krémovejšiu chuť.
Vývar: Použite kvalitný zeleninový alebo kurací vývar pre lepšiu chuť.
Citrónová šťava: Pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy pre sviežu chuť.
Cesnak: Pridajte pretlačený cesnak pre pikantnú chuť. Cibuľa: Pridajte opraženú cibuľku pre sladkastú a karamelizovanú chuť.
Korenie: Pridajte čierne korenie, muškátový oriešok alebo iné korenie podľa chuti.
Tipy:
Omáčku zahustite múkou alebo kukuričným škrobom, ak je príliš riedka.
Omáčku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
Omáčku nechajte pred podávaním chvíľu odstáť, aby sa chute prepojili.
Omáčku môžete podávať s rôznymi jedlami, ako napríklad s varenými zemiakmi, cestovinami, ryžou alebo s mäsovými guľkami.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: