Túto POCHÚŤKU dnes už takmer nikto nevarí, pritom je lacná a absolútne perfektná: Stačí zmiešať zemiaky, cibuľu, slaninu a máte najlepší obed!

Tento recept je jednoduchý a rýchly. Je to ideálne jedlo na obed alebo večeru.
[mashshare]

Zemiakový koláč je jedlo, ktoré možno poznáte od svojich starých mám.

 

 

Receptov na zemiakový koláč je mnoho, no základom sú vždy tri suroviny, ktoré má väčšina z vás v kuchyni.

Existuje veľa spôsobov, ako pripraviť zemiaky, ale tento je mimoriadne jednoduchý a podľa portálu kobieta.gazeta. by ho mal zvládnuť každý.  Zemiakový koláč je sýte jedlo, ktoré pripravovali naše staré mamy a mamy. Chutí deťom aj dospelým a s týmto receptom si ho pripravíte jednoduchým spôsobom.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Stačia vám základné suroviny, teda zemiaky, múka a cibuľa. Môžete si ho pripraviť aj v mäsovej verzii s pridaním slaniny.

Nižšie v texte sa dozviete presný postup prípravy.

Tipy:

Do cesta môžete pridať aj kôpor, petržlenovú vňať alebo pažítku.

Koláč môžete podávať s kyslou smotanou alebo šálkou kefíru.

Ak chcete, aby boli koláče chrumkavé, môžete ich pred pečením posypať strúhankou.

Na prípravu zemiakového koláča potrebujeme:

2 kg zemiakov

2 PL hladkej múky

 

 

2 cibule

3 vajcia

250 g údenej slaniny (voliteľné)

soľ

mleté čierne korenie

majorán

Postup:

Na začiatku ošúpeme zemiaky. Na jemno ich nastrúhame.

Vyžmýkame prebytočnú tekutinu, ktorú nalejeme do misky a na chvíľu odstavíme.

Škrob by mal klesnúť na dno. Pridáme ho k zemiakom a vodu vylejeme.

Slaninu a cibuľu nakrájame na kocky.

 

 

Cibuľu so slaninou osmažíme do zlatista. Potom pridáme k zemiakom.

Vajcia rozšľaháme v miske. Rozšľahané vajcia pridáme do zemiakovej hmoty.

Pridáme múku, soľ, čierne korenie, majorán a premiešame.

Cesto vylejeme na vopred vymastený plech.

Vrch posypeme krupicou. Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 1,5 hodiny pri teplote 200°C.

 

Existuje mnoho prísad, ktorými môžete obhatiť zemiakovo-cibuľový koláč a dodať mu tak novú chuť a rozmer.

Tu je niekoľko tipov:

Zelenina:

Mrkva: Nastrúhaná mrkva dodá koláču sladkastú chuť a krásnu farbu.

Paprika: Nakrájaná paprika, červená alebo zelená, prinesie do koláča chrumkavosť a sviežu chuť.

Cukina: Nastrúhaná cukina dodá koláču vlhkosť a jemnú chuť.

Huby: Restované huby dodajú koláču zemitosť a bohatú chuť.

Bylinky a koreniny:

 

 

Kôpor: Nasekaný kôpor dodá koláču sviežu chuť a vôňu.

Petržlenová vňať: Nasekaná petržlenová vňať dodá koláču jemnú chuť a vôňu.

Pažítka: Nasekaná pažítka dodá koláču pikantnú chuť.

Cesnak: Granulovaný alebo prelisovaný cesnak dodá koláču pikantnú chuť.

Majorán: Sušený majorán dodá koláču korenistú chuť.

Čierne korenie: Mleté čierne korenie dodá koláču pikantnú chuť.

Syry:

 

 

Tvaroh: Tvaroh dodá koláču jemnú chuť a krémovú konzistenciu.

Syr eidam: Nastrúhaný syr eidam dodá koláču slanú chuť a krásne sa roztopí.

Mozzarela: Nastrúhaná mozzarella dodá koláču jemnú chuť a vláknitosť.

Mäso:

Saláma: Nakrájaná saláma dodá koláču slanú chuť a chrumkavosť.

Šunka: Nakrájaná šunka dodá koláču slanú chuť a jemnosť.

Klobása: Nakrájaná klobása dodá koláču pikantnú chuť a chrumkavosť.

Zemiaky, cibuľa a múka tvorili základ stravy našich starých rodičov z niekoľkých dôvodov

Dostupnosť: Tieto ingrediencie boli readily available, nakoľko sa pestovali lokálne a boli lacné. To bolo dôležité pre rodiny s nízkym príjmom, ktoré museli nakŕmiť veľa ľudí.

Skladovateľnosť: Zemiaky a cibuľa sa dajú skladovať pomerne dlho, čo bolo dôležité v období, keď neexistovali chladničky a mrazničky.
Výživová hodnota: Tieto ingrediencie sú bohaté na sacharidy, vlákninu a vitamíny, takže dokázali zasýtiť a zároveň poskytnúť telu dôležité živiny.

Všestrannosť: Zemiaky, cibuľa a múka sa dajú použiť na prípravu rôznych jedál, od polievok a prívarkov cez placky a knedle až po koláče a zákusky. To znamenalo, že si každý mohol nájsť recept, ktorý mu chutí.

Tradícia: V mnohých regiónoch boli tieto ingrediencie tradičnou súčasťou kuchyne a recepty sa odovzdávali z generácie na generáciu.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes