Pripravte si doma famóznu veľkonočnú plnku, z ktorej bude celá rodina v extáze.
Všetky ingrediencie zmiešate vo veľkej mise, upečiete a potom sa už budete len zalizovať.
Exkluzívny recept na najchutnejšiu sviatočnú plnku z youtube kanála Lída Novotná.
Tradícia veľkonočnej plnky
Veľkonočná plnka, známa aj ako nádivka, je neoddeliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov na Slovensku. Jej história siaha hlboko do minulosti a je úzko spätá s kresťanskými tradíciami.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Symbolický význam: Plnka symbolizuje telo Ježiša Krista a jej rôzne ingrediencie predstavujú rôzne aspekty jeho utrpenia a vzkriesenia. Vajcia symbolizujú nový život, mäso Kristovo telo a bylinky jeho utrpenie.
Tajná prísada našich babičiek – pridajte mladú žihľavu
V minulosti sa žihľava používala ako bežná zelenina a pridávala sa do rôznych jedál, vrátane plnky. Žihľava bola symbolom jari a nového života. V súčasnosti sa žihľava do plnky pridáva už menej, ale stále je to obľúbená ingrediencia v niektorých regiónoch Slovenska.
Ak chcete do plnky pridať žihľavu, je dôležité ju najprv sparť, aby sa zbavila horkosti.
Potrebujeme:
10 starších rožkov
cca 1 kg údeného mäsa
1/2 klobásky
masť
strúhanku
jarnú cibuľku
pažítku
cesnakovú vňať
petržlenovú vňať
muškátový oriešok
1 cesnakový strúčik
mleté čierne korenie
soľ
majoránku
7 vajec
mlieko
maslo
Voliteľné: mladá žihľava
Postup:
Na začiatku nakrájame rožky na kocky. Poukladáme na plech.
Vložíme na 15 minút do rúry, aby boli pekne chrumkavé. Údené mäso a klobásu nakrájame na kocky.
Trochu osmažíme na panvici. Pekáč vymastíme masťou a posypeme strúhankou.
Do misy pridáme nakrájanú cibuľku, cesnakovú vňať, pažítku a petržlenovú vňať.
Potom do samostatnej veľkej misy pridáme upečené rožky. Pridáme nakrájanú zeleninu a vňať.
Potom do zmesi na jemno nastrúhame muškátový oriešok. Pridáme na hrubo nastrúhaný cesnak.
Ochutíme čiernym korením, soľou a majoránom.
Do dvoch samostatných mís rozdelíme bielky a žĺtky. Bielky osolíme a vyšľaháme tuhý sneh.
Do misky so žĺtkami pridáme mlieko a vyšľaháme. Všetky suroviny v miske s rožkami zmiešame.
Pridáme osmažené mäso a zamiešame. Žĺtkovú zmes ešte osolíme, nalejeme do misy a dobre premiešame.
Podľa potreby pridáme mlieko, ale pozor, nepremáčajme. Nakoniec pridáme sneh z bielkov a všetko spolu dôkladne premiešame.
Zmes vložíme do pekáča, zarovnáme a jemne postláčame rukou.
Plnku vložíme do rúry predhriatej na 180°C. Pečieme jednu hodinu.
Tesne pred dopečením na vrch pridáme maslo a pokračujeme v pečení. Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: