Rastie v mnohých záhradách, no tak málo ľudí pozná jej úžasné vlastnosti.
Pozrite sa, čo dokáže táto nenápadná rastlinka a nikdy okolo nej neprejdete ľahostajne.
Stačí pridať vodu, nechať chvíľu postáť a získate skvelú zmes na boľavé kĺby.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ako uvádza portál mojegotowanie, má aj ďalšie výhody a viac sa o nich dozviete v tomto článku.
Mnohí majú tento poklad vo svojich záhradách a nevedia, ako ho využiť pre svoje zdravie.
Iní, naopak, túto rastlinu dobre poznajú, no vôbec si ju nevážia.
Obe skupiny by mali spoznať jej liečivé vlastnosti, pretože je to hotový poklad pre zdravie.
Táto populárna burina je prírodným liekom na bolesti kĺbov a ďalšie.
Pozrite sa, čo ešte dokáže.
Zabudnutý poklad zo záhrady
Pamätáte si tieto biele dáždniky drobných kvietkov z vašich dvorov?
Je to kozonoha hostcová, ktorá svojim súkvetím pripomína bazu.
Už roky sa v ľudovom liečiteľstve používa pri liečbe dny.
V záhradách a lesoch ju nájdete od júna do júla.
Má množstvo cenných vlastností pre celé telo.
Kozonoha hostcová – vlastnosti
Na čo slúži zemná tráva?
Zmiernenie príznakov dny je len jednou z jeho vlastností.
Zoznam výhod je oveľa dlhší a každý si tu nájde to svoje:
- zmierňuje bolesti kĺbov
- má antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti
- čistí telo od toxínov
- pomáha pri ochoreniach tráviaceho systému
- bojuje s hnačkou
- zmierňuje tráviace ťažkosti
- prináša úľavu pri infekciách močových ciest
- stará sa o správne fungovanie pečene
- znižuje hladinu cukru v krvi
- upokojuje kožné problémy a podporuje hojenie rán
- má upokojujúci účinok
Ako používať kozonohu?
Aby ste využili vyššie uvedené vlastnosti, je najlepšie pripraviť si z nej domáci ocot.
Je to veľmi jednoduché, no najprv musíme dôkladne očistiť listy a stonky rastliny.
Na to je najlepšie namočiť všetky časti do vody so sódou bikarbónou a potom dôkladne opláchnuť.
Až teraz sa môžeme pustiť do prípravy octu.
Za týmto účelom vložte listy a stonky do veľkej nádoby a zalejte 2,5 litrom vlažnej vody s 3 polievkovými lyžicami medu.
Tekutina by mala pokryť všetky listy, potom nádobu prikryjeme gázou a necháme 4 týždne macerovať.
Obsah nádoby treba miešať každý druhý deň.
Ako používať domáci ocot z kozonohy?
Domáci ocot pijeme po zriedení s vodou v pomere 1 lyžička na pol pohára.
Najlepšie je to robiť pravidelne 1-3x denne po dobu 2 týždňov.
Nezabúdajte však, že napriek všetkým prospešným vlastnostiam tejto tekutiny sa neodporúča pre každého.
Kontraindikácie
Určite by ho nemali užívať deti, tehotné a dojčiace ženy.
Ostatní ľudia by sa mali pred použitím poradiť so svojím lekárom.
Odvar na bolesti kĺbov
Potrebujeme:
veľkú hrsť čerstvých kvetov aj listov
1 fľašu bieleho alebo červeného vína
Postup:
Do hrnca dáme časti bylinky, ktoré sme predtým opláchli pod tečúcou teplou vodou a zalejeme vínom.
Pomaly zahrievame 20 minút, občas premiešame.
Privedieme takmer do varu, ale nevaríme.
Hrniec máme stále prikrytý.
Vývar odstavíme, aby vychladol.
Pripravený vínny odvar pijeme v množstve pol pohára každý večer (dve hodiny po večeri) a ráno nalačno.
Pokračujeme v liečbe, kým bolesť kĺbov úplne nezmizne.
Veľa zdravia!