Tento recept vás v momente vráti späť do detstva.
Placky z varených zemiakov sa podávali ako príloha k polievke, omáčke, alebo omastené ako vynikajúca domáca pochúťka.
Keď nebol doma chlebík, tieto placky boli skvelou náhradou ah za pečivo.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Autorkou receptu je pani Janka.
Potrebujeme:
1000 g uvarené v šupke zemiaky
150 g múka hladká
150 g múka polohrubá
1 čl soľ
cesnak
korenie
Maslo alebo masť
Postup:
Zemiaky si uvaríme najlepšie deň vopred.
Uvaríme ich klasicky vo vriacej vode so štipkou soli a bobkovým listom.
Po uvarení zlejeme a necháme vychladnúť.
Na druhý deň pripravíme jednoduché zemiakové cesto.
Zemiaky si ošúpeme a najemno nastrúhame.
Osolíme, pridáme korenie.
Pridáme aj sušený alebo čerstvý pretlačený cesnak.
Oba druhy múky zmiešame.
Zemiaky zmiešame s múkou.
Vypracujeme jednotné cesto – vyformujeme do šúľku.
Šúľok nakrájame na kúsky, prípadne rozvaľkáme a vykrajujeme pohárom jednotlivé placky.
Placky pečieme na panvici.
Na panvicu vojde cca 5ks.
Podávam z pečenou hydinou, k polievke, omáčke, prípadne aj samé o sebe.
Keď ich potriete maslom, sú vynikajúce aj len tak.