Keď potrebujem rýchlo pripraviť placky, použijem tento recept.
Niektorí ich nazývajú turecké chleby, ale ja ich rád nazývam placky, pretože medzi nimi nie je takmer žiadny rozdiel.
Vynikajúci recept na nadýchané chlebové placky z portálu suntgospodina.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Aby boli čo najjemnejšie, po upečení ich potrieme olivovým olejom alebo rozpusteným maslom.
Na prípravu placiek potrebujete dobrú nepriľnavú panvicu, aby ste ich mohli vysmážať bez použitia oleja.
Placky môžete použiť ako chlieb, na kebab alebo aj na sendviče.
Recept je ľahký, jednoduchý a rýchly.
Nižšie sa dozviete, aké ingrediencie sú potrebné na prípravu a aké kroky musíte dodržať.
Na prípravu chlebových placiek potrebujeme:
10 g instantného droždia (cca 2 ČL)
2 PL kryštálového cukru
165 ml teplej vody
500 g hladkej múky
soľ
čerstvú petržlenovú vňať
15 ml olivového oleja
Voliteľné:
Bylinky podľa chuti
Koreniny podľa chuti
Postup:
Do hlbokej misy nasypeme preosiatu múku.
Necháme asi 100 g, ktoré budeme postupne pridávať.
Do stredu vyhĺbime jamku, do ktorej pridáme droždie.
Ďalej pridáme cukor a časť teplej vody.
Kvások necháme rozpustiť a trochu vzísť a potom začneme miešať lyžicou (alebo ručne).
Postupne pridávame zvyšok vody a múky, kým nevznikne homogénne a len mierne lepivé cesto.
Ku koncu pridáme olivový olej a miešame ďalšie 2-3 minúty, kým sa suroviny úplne nespoja.
Vzniknuté cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Keď dostatočne nakysne, preložíme cesto na pomúčený stôl.
Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí.
Z častí cesta vyformujeme guľky.
Potom cesto rozvaľkáme na placku s priemerom 18 cm.
Na sporáku rozohrejeme panvicu.
Placky smažíme na miernom ohni dozlatista – asi 3-4 minúty z každej strany.
Placky poukladáme na tanier a kým nie sú všetky pripravené, prikryjeme ich utierkou.
Keď sú hotové, potrieme ich olejom alebo rozpusteným maslom.
Nakoniec placky posypeme čerstvou a na drobnou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!