Hrnčekové mäkučké rožky z kyslej smotany – najlepší recept: Skúste ich s jablkovou a orechovou plnkou

[mashshare]

Výborný recept od pani Olinky, ktorý som našla len pred pár dňami, no už som stihla napiecť tri dávky.

 

 

Rožteky sú veľmi jemné, mäkučké a ak máte práve teraz doma jablká na zvyš, určite je to najlepší spôsob, ako ich využiť.

Nám chutili aj s lekvárovou, makovou a orechovou plnkou.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Na meranie ingrediencií použijeme hrnček s objemom 200 ml.

 

Potrebujeme:

2 hrnčeky hladkej múky

2 hrnčeky polohrubej múky

1 hrnček vlažného mlieka

125 g rozpusteného masla

 

 

Citrónová kôra z 1 citróna

1 kocka (čerstvé) droždie

2 lyžičky soli

3 lyžice cukor kryštálový

3 vajcia

200 ml kyslá smotana

Náplne:

Jablková plnka:

4-5 ks jablká, cukor a škorica

Orechová plnka:

Mleté orechy, cukor, 1-2 dl mlieka

Plnku môžete vyskúšať aj tvarohovú, makovú alebo lekvárovú

Na potretie:

2 žĺtky + 2 lyžice mlieka

Postup:

Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, vajíčka, kyslú smotanu, nastrúhanú citrónovú kôru.

 

 

Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 2 PL múky a rozdrobíme droždie.

Necháme vykysnúť kvások.

Vykysnutý kvások pridáme k múke a tiež aj rozpustené maslo.

 

 

Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré je lepivé, netreba sa báť, vždy ruku pomúčime.

Miesime aspoň 10 minút, dáme na teplé miesto vykysnúť.

 

 

Zatiaľ si pripravíme plnky: jablká nastrúhame, zmiešame s cukrom a škoricou.

Na orechovú zalejeme orechy horúcim mliekom, pridáme cukor.

Rovnako postupujeme aj pri makovej plnke.

 

 

Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 8 bochníkov.

Následne rozdelíme na menšie bochníky, z ktorých urobíme 3-4 menšie bochníky.

Každý bochník rozvaľkáme do kruhu.

 

 

Tvorítkom alebo nožom urobíme zárezy vo vrchnej polovici cesta.

Na spodnú stranu dáme plnku.

Jablká pomocou lyžice zbavíme šťavy, aby nám netiekla pri pečení.

 

 

 

Zrolujeme, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Žĺtky rozmiešame s mliekom, rozšľaháme a potrieme rožky.

Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.