Výborný recept od pani Olinky, ktorý som našla len pred pár dňami, no už som stihla napiecť tri dávky.
Rožteky sú veľmi jemné, mäkučké a ak máte práve teraz doma jablká na zvyš, určite je to najlepší spôsob, ako ich využiť.
Nám chutili aj s lekvárovou, makovou a orechovou plnkou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na meranie ingrediencií použijeme hrnček s objemom 200 ml.
Potrebujeme:
2 hrnčeky hladkej múky
2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček vlažného mlieka
125 g rozpusteného masla
Citrónová kôra z 1 citróna
1 kocka (čerstvé) droždie
2 lyžičky soli
3 lyžice cukor kryštálový
3 vajcia
200 ml kyslá smotana
Náplne:
Jablková plnka:
4-5 ks jablká, cukor a škorica
Orechová plnka:
Mleté orechy, cukor, 1-2 dl mlieka
Plnku môžete vyskúšať aj tvarohovú, makovú alebo lekvárovú
Na potretie:
2 žĺtky + 2 lyžice mlieka
Postup:
Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, vajíčka, kyslú smotanu, nastrúhanú citrónovú kôru.
Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 2 PL múky a rozdrobíme droždie.
Necháme vykysnúť kvások.
Vykysnutý kvások pridáme k múke a tiež aj rozpustené maslo.
Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré je lepivé, netreba sa báť, vždy ruku pomúčime.
Miesime aspoň 10 minút, dáme na teplé miesto vykysnúť.
Zatiaľ si pripravíme plnky: jablká nastrúhame, zmiešame s cukrom a škoricou.
Na orechovú zalejeme orechy horúcim mliekom, pridáme cukor.
Rovnako postupujeme aj pri makovej plnke.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 8 bochníkov.
Následne rozdelíme na menšie bochníky, z ktorých urobíme 3-4 menšie bochníky.
Každý bochník rozvaľkáme do kruhu.
Tvorítkom alebo nožom urobíme zárezy vo vrchnej polovici cesta.
Na spodnú stranu dáme plnku.
Jablká pomocou lyžice zbavíme šťavy, aby nám netiekla pri pečení.
Zrolujeme, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
Žĺtky rozmiešame s mliekom, rozšľaháme a potrieme rožky.
Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)