Jemné na povrchu, krémové vo vnútri. Vyskúšajte fantastické croissanty plnené tvarohovým krémom. Sú jednoduché a na druhý deň chutia rovnako výborne.
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
1 kocku čerstvého droždia
1 bal. vanilkového cukru
120 g kryštálového cukru
120 g masla
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
500 ml mlieka
4 žĺtky
Strúhanú citrónovú kôru z ½ citróna
1 lyžičku soli
Náplň:
1 bal. zlatého klasu
5 – 6 lyžíc cukru
450 ml mlieka
450 g plnotučného tvarohu
Strúhanú kôru z ½ citróna
Na vrch:
2 žĺtky
Postup:
V kastróliku zmiešame mlieko, na kúsky nakrájané maslo, kryštálový aj vanilkový cukor, preložíme na plameň a zahrievame, kým sa cukor a maslo nerozpustia. Necháme vychladnúť a keď je zmes vlažná, pridáme rozšľahané žĺtky, droždie a počkáme, kým vyjde kvások. V inej miske zmiešame múku, citrónovú kôru, soľ a túto zmes zmiešame s tekutými prísadami. Vypracujeme jednotné cesto.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
Z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme puding. Necháme vychladnúť a potom ušľaháme s tvarohom a citrónovou kôrou.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Ten rozdelíme na 16 približne rovnakých častí.
Jednu polovicu každej časti necháme vcelku a druhú narežeme na 5 pásikov. Na celú časť navrstvíme lyžicu náplne a preložíme cez ňu narezané pásiky.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme odpočívať na plechu ešte 20 minút. Potom vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 150 stupňov asi 30 minút, alebo kým povrch rožtekov nie je zlatistý.
Upečené rožteky posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: angelawebcuki