Fantastické pochúťky z čias bývalého režimu, na ktoré si možno ešte dobre pamätáte.
Niektoré možno robíte dodnes, nás najviac zaujal Parížsky šalát podľa ČSN a legendárne šunkové rolky. ktorý recept je váš naj?
Nesmrteľná Turistická pomazánka z bývalého režimu
Potrebujeme:
20 dkg Saláma turista ( vysočina)
1 nátierkové maslo
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 malá cibuľa
1 väčší tavený syr
1-2 strúčiky cesnaku
Voliteľné: červená paprika
2 natvrdo uvarené vajcia
1 lyžicu tatárskej omáčky
2 lyžice horčice
Postup:
Salámu zomelieme na mlynčeku, alebo nastrúhame na strúhadle.
Pridáme maslo, tavený syr, nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak a ostatné prísady.
Šunkové rolky
Potrebujeme:
500 g šunky nakrájanej na hrubšie plátky
150 g strúhaného syra
4 menšie vajcia uvarené natvrdo
1-2 strúčiky cesnaku
100 g majonézy
1-2 lyžice zaváraného chrenu, alebo podľa chrenu
Postup:
Uvarené vajíčka nakrájame nadrobno, prípadne nastrúhame na strúhadle.
Pridáme majonézu, syr, pretlačený cesnak, chren a celú zmes dôkladne premiešame.
Náplň navrstvíme na šunkové kolieska a zrolujeme.
Podávam s čerstvým pečivom.
Domáci puding
Potrebujeme:
100 g kryštálového cukru
3 lyžice hladkej múky
3-5 lyžíc kakaa
2 šálky mlieka
1 lyžicu masla
2 lyžičky vanilkového cukru
Postup:
V mlieku rozmiešame múku a cukor.
Zmes preložíme na plameň a pridáme maslo. Varíme, kým zmes nezačne hustnúť.
Hmotu rozdelíme na 2 časti. Do jednej pridáme vanilkový cukor a do druhej kakao.
Obe zmesi opäť preložíme na plameň a varíme, kým nezískame hustú pudingovú konzistenciu.
Zmes striedavo vrstvíme do dezertných pohárov.
Hotový puding vložíme na cca 1 hodinu do chladničky stuhnúť.
Ozdobíme čokoládou, piškótami alebo čerstvým ovocím.
Šalát Rumcajz
Potrebujeme:
2 lyžičky kr. cukru
2 ks cibule
1 lyžička sójovej omáčky
mleté čierne korenie
2 lyžičky oleja
2 lyžice majonézy
4 ks sterilizovaných uhoriek
20 dkg mäkkej salámy
soľ
2 lyžičky plnotučnej horčice
1 lyžičku worcesterskej omáčky
Postup:
Nachystáme si dresing.
V malom hrnci zmiešame olej, cukor, horčicu, sójovú omáčku a worcesterskou omáčku.
Na miernom ohni miešame tak, aby vznikla jednotná zmes – zálievka na šalát.
Zmes sa však nesmie variť, potom zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.
Potom si nakrájame salámu a uhorku na prúžky a cibuľu na kocky.
Všetko dáme do misky a pridáme vychladnutý dresing a 2 lyžice majonézy. Nakoniec šalát Rumcajs dochutíme soľou a korením.
Podávame s čerstvým pečivom. Ešte lepšie je uležaný do druhého dňa.
Koka sušienky
Potrebujeme:
200 g Hera alebo maslo
240 g hladká múka
100 g práškový cukor
100 g kokos
2 lyžice kakao
Postup:
Všetky prísady spojíme v miske a vypracujeme cesto.
Cesto si rozdelíme na 4-5 častí a každú v rukách vypracujeme. Teraz len nakrájame na
Nakrájame na 5 častí a každú vypracujeme na pomúčenej doske na tvar šúľku.
Nakrájame na 1 cm kúsky, ktoré roztlačíme vidličkou a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút pri teplote 160 ° C.
Parížsky Šalát podľa ČSN
Potrebujeme:
400 g parížskej salámy nakrájanej na rezance
180 g sterilizovaných uhoriek nakrájaných nadrobno
60 g sterilizovaného hrášku
25 g cibule nakrájanej nadrobno
Zálievka:
300 g základnej majonézy (doma urobenej)
10 g krupicový cukor
10 g soľ
20 g plnotučná horčica
5 g ocot
8 g worcesterskej omáčka
0,5 g mleté čierne korenie
Postup:
Najskôr zmiešame všetky prísady na šalát a potom všetky prísady na zálievku. Dobre premiešame a môžeme podávať.
Vlašský šalát podľa ČSN
Potrebujeme:
Zemiaky 350 g (lojovité, deň vopred uvarené)
Saláma 228 g (nakrájaná na rezance)
Uhorky sterilizované 90 g
Hrášok sterilizovaný bez nálevu 20 g
Zeler koreňový 32 g (varený)
Mrkva 48 g (varená)
Horčica plnotučná 20 g
Korenie mleté 0,5 g
Ocot 15 g
Worcester 5 g
Majonéza 200 g
Cukor krupica 10 g
Soľ 10 g
Postup:
Všetky suroviny nakrájame (okrem hrášku) a zmiešame v miske a môžeme podávať. Nakoniec vmiešame zálievku z majonézy, cukru, soli. worcestru, octu a horčice.
Tuniaková nátierka
130 g tuniak vo vlastnej šťave
50 g maslo
2 PL tatárska omáčka
1 ks červená cibuľa nakrájaná na drobné kúsky
Postup:
Všetky ingrediencie dáme do jednej misky a poriadne zamiešame. Podávame s čerstvým pečivom.
Pravé socialistické veterníky
Potrebujeme:
cesto:
250 ml voda
100 ml olej
štipka soľ
200 g múka hladká
5 ks vajce
Na vanilkový krém:
200 ml mlieko
75 g cukor krupicový
1 balíček Zlatý klas
250 ml smotana na šľahanie (33%)
Na karamelovú šľahačku:
500 ml smotana na šľahanie (smotany na veterníky stačí aj menej, ale my ju vyjedáme aj samú)
100 g cukor kryštál
2 stužovač šľahačky
Poleva:
4 PL cukor kryštál
100 ml mlieko
podľa potreby cukor práškový
Postup:
Prvý deň si urobíme karamelovú šľahačku. Zo 100 g kryštálového cukru urobíme karamel (roztopáme na panvici s hrubým dnom), do karamelu nalejeme dve šľahačky a varíme pokiaľ sa karamel nerozpustí. Pozor, treba pri tom stáť, veľmi to kypí. Dáme bokom vychladnúť a schladenú dáme na noc do chladničky do druhého dňa. Z chladničky vyberieme karamelovú šľahačku, pridáme dva stužovače a šľahačom na najvyššej rýchlosti, z nej vyšľaháme pevnú šľahačku, chvíľu to trvá, ale stojí za to, len dávať pozor a neprešľahajte ju moc.
Rýchla karamelová šľahačka bez čakania: smotanu vyšľaháme dotuha s trstinovým karamelovým cukrom.
Na prípravu cesta: v hrnci privedieme vodu do varu, pridáme olej a soľ a prisypeme múku. Za stáleho miešania pripravíme cesto, ktoré sa nelepí na steny hrnca. Odstavíme zo sporáka. Pridávame vajcia a vyšľaháme dohladka.
Cesto naplníme do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame malé kôpky (môžu byť aj venčeky). Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Pečieme pri teplote pri teplote 200°C, asi 30 minút (prvých 15 min. rúru neotvárame!).
Na krém uvaríme Zlatý klas s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme dotuha a opatrne vmiešame do vychladnutého pudingu.
Upečené veterníky hneď rozrežeme a necháme vychladnúť.
Na spodný diel veterníkov nastriekame vanilkový krém, naň karamelovú šľahačku a priklopíme vrchný diel veterníka. Môžeme len poprášiť cukrom, alebo pofŕkame polevou.
Poleva: V panvici rozpustíme cukor, keď je tekutý prilejeme mlieko, necháme vrieť a miešame, kým sa v mlieku karamel nerozpustí a nevytvorí sa hladká tekutina. Odstavíme z ohňa a do karamelového mlieka začneme prisypávať preosiatý práškový cukor dovtedy, kým poleva nezhustne. Nemala by po opaku lyžice stekať, ale pekne ju obaliť. Keď máme polevy veľa, tak klobúčiky veterníkov namáčame priamo do nej, keď je jej menej tak len tak po klobúčikoch lyžicou fŕkame.
Indiánkovia z 2 bielkov
Potrebujeme:
2 bielky
15 dkg cukor práškový preosiaty
2 lyžice jahodovej marmelády (aby v nej ale neboli kúsky ovocia),
čokopoleva (1 várová čokoláda a kvapka oleja),
piškóty
Postup:
Pozor, aby v cukre neboli hrudky, ja radšej preosejem aj 2x. Ako klasicky si pripravíme sneh z cukru a bielok, vyšľaháme dotuha. Potom preložíme do vodného kúpeľa (nad kastról v ktorom sa varí voda) a šľaháme nad parou do zhustnutia (min. 8 minút). Hmota narastie a bude mať penovitú konzistenciu. Zložíme a zašľaháme do peny marmeládu (pozor, musí byť hladká, bez ovocia). Ak vám hmota po pridaní marmelády zredne, jednoduchá pomoc – dať späť do vodného kúpeľa a opäť šľahať do zhustnutia).
Penu navrstvíme do cukrárskeho vrecka na nastriekame na piškóty. Dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny stuhnúť – pokojne aj na noc. Potom si vo vodnom kúpeli v hlbšej miske roztopíme čoko polevu a namáčame do nej indiánikov. Namočíme, nechám trochu odkvapkať a dáme na papier na pečenie. Necháme zaschnúť a potom prekladáme na tácku a dám opäť do chladničky.