Perfektný tip pre každého, kto má rád majonézu, ale rád by si doprial ľahšiu alternatívu.
Je výborná do šalátov, aj len tak na chlebík.
Ochutnajte, je výrobná. Ideálne je, ak máte na prípravu domáce vajcia!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 žĺtok
1 bielok
1 lyžičku horčice
Soľ a korenie podľa chuti
4-5 lyžíc smotany na šľahanie 33%
Postup:
Žĺtok spolu s bielkom a horčicou ušľaháme ručným šľahačom na najvyššej rýchlosti.
Keď je vajce vyšľahané, znížime otáčky a po lyžičkách všľahávame smotanu.
Nakoniec zmes dochutíme soľou a korením a šľaháme, kým nevznikne krémová hmota – konzistencie ako klasická majonéza.
Pridajte soľ a korenie.
Miešajte, až kým vám nevznikne hustá krémová hmota.
Skladujeme v chlade, v sklenom uzatvárateľnom pohári.
2 recept – bez oleja a surových vajec
Zdravšia a napriek tomu veľmi chutná. Vyskúšajte domáci recept na majonézu trochu inak.
Určite vám zachutí.
Potrebujeme:
2 vajcia uvarené natvrdo
200 ml kyslej smotany
1 kopcovitú lyžičku horčice
2 lyžice octu alebo citrónovej šťavy
¼ lyžičky čierneho mletého korenia
Štipku soli a cukru
Postup:
Z varených vajec použijeme len žĺtky (bielky môžeme použiť napríklad na obložený chlebík).
Žĺtky popučíme vidličkou a premiešame, pridáme horčicu, soľ a mleté korenie.
Napokon pridáme aj štipku cukru na vyrovnanie chutí.
Premiešame a do hmoty po lyžiciach vmiešame kyslú smotanu.
Nakoniec postupne – po kvapkách pridávame ocot alebo citrónovú šťavu.
Zmes je dobré nakoniec rozmixovať ručných mixérom.
Získame tak hladkú nadýchanú konzistenciu bez hrudiek.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)