Ak sa vám nechce vypekať náročné dezerty, tento recept vás určite poteší.
Môžete ho obmieňať tak, že vytvoríte rôzne verzie výborného sviatočného pečivka – a to všetko z jedinej dávky cesto.
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 bal. vanilkového cukru
1 maslo alebo Heru
250 ml šľahačkovej smotany (33%)
Štipka soli
Postup:
Zo všetkých surovín vymiešame cesto.
Podľa potreby dosypeme hladkú múku a vymiesime.
Zabalíme do igelitu a necháme asi 20 minút chvíľku odpočinúť chladničke.
Potom vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 – 1 cm.
A vykrajujeme formičkami.
Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 min.
Ešte teplé obalíme pečivko v zmesi práškového a vanilkového cukru
1. verzia – Vanilkový cukor pridáme do cesta, namiesto sušienok vyformujeme tvar rožtekov a máme skvelé vianočné rožteky.
Ešte teplé poprášime práškovým cukrom.
2. verzia – tenšie sušienky spájame marhuľovým džemom a pofŕkame roztopenou čokoládou
3. verzia – sušienky obalíme v škoricovom cukre a do cesta pridáme aj trochu citrónovej kôry
4 . verzia (špeciálna) na slano: cesto pripravíme bez cukru, rozvaľkáme, nakrájame na štvorce, potrieme vajíčkom a posypeme soľou.
Táto varianta sa pečie o niečo dlhšie, ale výsledok stojí za to.
5 verzia – z cesta vykrojíme hviezdičky a tie potrieme bielkovou polevou – bielko vymiešané s práškovým cukrom.
Ak sa obávate surového bielka, použite namiesto bielka rum.