Vianočné šľahačkové pečivo na 5 spôsobov: Z jedného cesta máte napečené na celé sviatky!

Ak sa vám nechce vypekať náročné dezerty, tento recept vás určite poteší. Môžete ho obmieňať tak, že vytvoríte rôzne verzie výborného sviatočného pečivka – a to všetko z jedinej dávky cesto.
[mashshare]

Ak sa vám nechce vypekať náročné dezerty, tento recept vás určite poteší.

 

 

Môžete ho obmieňať tak, že vytvoríte rôzne verzie výborného sviatočného pečivka – a to všetko z jedinej dávky cesto.

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 bal. vanilkového cukru

1 maslo alebo Heru

250 ml šľahačkovej smotany (33%)

Štipka soli

Postup:

Zo všetkých surovín vymiešame cesto.

 

 

Podľa potreby dosypeme hladkú múku a vymiesime.

Zabalíme do igelitu a necháme asi 20 minút chvíľku odpočinúť chladničke.

Potom vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 – 1 cm.

 

 

A vykrajujeme formičkami.

Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 min.

 

 

Ešte teplé obalíme pečivko v zmesi práškového a vanilkového cukru

1. verzia – Vanilkový cukor pridáme do cesta,  namiesto sušienok vyformujeme tvar rožtekov a máme skvelé vianočné rožteky.

Ešte teplé poprášime práškovým cukrom.

 

 

2. verzia – tenšie sušienky spájame marhuľovým džemom a pofŕkame roztopenou čokoládou

3. verzia – sušienky obalíme v škoricovom cukre a do cesta pridáme aj trochu citrónovej kôry

4 . verzia (špeciálna) na slano: cesto pripravíme bez cukru, rozvaľkáme, nakrájame na štvorce, potrieme vajíčkom a posypeme soľou.

 

 

Táto varianta sa pečie o niečo dlhšie, ale výsledok stojí za to.

5 verzia – z cesta vykrojíme hviezdičky a tie potrieme bielkovou polevou – bielko vymiešané s práškovým cukrom.

Ak sa obávate surového bielka, použite namiesto bielka rum.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes