Podplameník je chutný a sýty koláč s bohatou históriou, ktorý sa teší obľube na celom Slovensku. Jeho príprava je pomerne jednoduchá a zvládne ju aj menej skúsený kuchár.
Podplameník je aj u nás veľmi obľúbený starý recept na slaný koláč, ktorý robila už moja prababka, ale dlhé roky som ho nejedla.
Pripomenula mi ho pani Cynthia Szalaiová, ktorej recept som skúsila a je naozaj fantastický.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Odporúčam ho každému, kto chce tento starý recept vyskúšať.
Potrebujeme:
Cesto:
2 zemiaky
1 dcl mlieka
1 lyžičku cukru
1/2 čerstvého droždia
500 g hladkej múky
1 vajíčko
3 lyžice oleja
1 lyžica soli
Ďalej:
1 kyslá smotana
1 bryndza
Klobása
Slanina
Červená cibuľka
Voliteľné:
Zelená cibuľka
údené mäsko
prípadne môžete okraje potrieť trochou oleja s cesnakom
Postup:
Zemiaky si uvaríme klasicky v šupke.
Necháme vychladnúť a následne ošúpeme.
V miske si pripravíme kvások z droždia, 1 dcl teplého mlieka, lyžičky cukru a rozmeleného droždia.
Počkáme, kým kvások vyjde a zatiaľ si nachystáme ďalšie prísady.
Do väčšej misky dáme hladkú múku, vajíčko, olej, soľ, roztlačené zemiaky.
A nakoniec pridáme aj kvások.
Podľa potreby pridávame vlažné mlieko (cesto by malo byť vlažné).
Cesto prikryjeme utierku a na teplom mieste necháme klasicky vykysnúť.
Keď cesto vykysne, nachystáme si plech na pečenie a dobre ho vymažeme olejom.
Na cesto rozložíme cesto a dobre ho ponaťahujeme až ku krajom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút – treba sledovať, pretože každá rúra pečie inak.
Keď je cesto upečené, natrieme plnkou.
Plnka:
zmiešame kyslú smotanu s bryndzou a natrieme na cesto.
Pridáme nakrájanú slaninku, klobásu a nadrobno nakrájanú cibuľku.
Dáme ešte na pár minút zapiecť a podávame.
Nikiekto už ani nezapeká, ale my to tak máme radšej.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)