Potrebujeme:
15 dkg mletých vlašských orechov
15 dkg práškového cukru
15 dkg mletých piškót
2 vajcia domáce
1 lyžica kakaa
čokoláda na varenie
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
maslo alebo stužený tuk
biela čokoláda iná čokoláda na ozdobu
šľahačka + stužovač (alebo parížska šľahačka)
Roztopená čokoláda a drvené orechy
Postup:
Orechy, cukor, kakao, piškóty a vajcia poriadne prepracujeme.
Cesto rozvaľkáme na igelite alebo na doske posypanej práškovým cukrom na hrúbku asi pol centimetra. Nakrájame na malé štvorčeky a natáčame na malé plechové trubičky.
Necháme zaschnúť do druhého dňa. Potom stiahneme z trubičiek a máčame v čokoláde rozohriatej s maslom alebo stuženým tukom. Môžeme dozdobiť aj tak, že konce namáčate do rozpustenej čokolády a potom do orechov. Podľa fantázie ešte dozdobíme a necháme stuhnúť.
Plníme šľahačkou vyšľahanou so stužovačom alebo aj parížsku šľahačkou, podľa chuti.
Kto by sa bál surových vajíčok, myslím, že by sa dala nahradiť napríklad kyslou smotanou – asi len pôjdu horšie natáčať na trubičky, ale po zaschnutí by nemal byť problém.
Ponúkam vám dve verzie – prvú, úplne jednoduchú s ľahkým tvarohovým krémom a druhú s luxusným Swiss krémom. Obe sú fantastické!
Medové rezy
Potrebujeme (na veľký plech):
600 g hladká múka
200 g práškový cukor
2 lyžice rum
2 vajcia
2 žĺtky
2 lyžičky sódy bikarbóny
2 lyžice tekutého medu
100 g zmäknuté maslo
Plnka:
1000 ml mlieko
250 g maslo
2 lyžice hladká múka
3 žĺtky
150 g kryštálový cukor
2 bal. pudingu (môžete použiť klasický Zlatý klas, alebo smotanový či kokosový puding – ja mám odskúšané všetky verzie)
2-3 lyžice rumu
Na strednú náplň:
300 g karamelové salko, alebo slivkový lekvár
Na vrch:
Práškový cukor, alebo čokoládová poleva
Postup:
Najskôr si pripravíme medové pláty. Všetky suché prísady preosejeme, pridáme aj všetky prísady a vypracujeme hladké cesto, ktoré si necháme prikryté odpočinúť cca 30 min.
Cesto rozdelíme na štyri rovnaké diely. Každý kúsok cesta je dobré ešte si trochu premiesiť a až následne vyvaľkať na plát zhruba veľkosti obrátenej strany plechu.
Obrátenú stranu plechu vyložíme papierom na pečenie a cesto na ňu pomocou valčeka prenesieme a dovaľkáme priamo na plechu.
Tento postup opakujeme so všetkými plátmi. Cesto pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov a snažíme sa ho piecť do hneda.
Upečené pláty si dlhým nožom na plechu podberáme a opatrne zošuchneme na pripravenú podložku.
Plnka: Väčšiu časť mlieka si dáme variť s cukrom . V menšej časti mlieka si rozhabarkujeme, žĺtky, múku a Zlatý klas. Prilejeme to do vriaceho mlieka a uvaríme hladký puding, ktorý necháme vychladnúť na teplotu masla, ktoré budeme používať.
Maslo si mixérom našľaháme a po troške pridávame uvarený vychladnutý puding a opatrne, rum, aby sa nám plnka nezrazila.
8.Zase pomocou váhy si oddelíme tak 100 g pod čokoládu a zvyšok plnky si rozdelíme na dve časti. Môžeme to robiť aj podľa oka, ale konečný rez môže byť nerovnomerný. Druhý plát si natrieme karamelovým salkom alebo slivkovým lekvárom, ktorý si v prípade hustoty môžeme rozriediť horúcou vodou.
Po uložení vrchného plátu si zákusok dobre popritláčame, poprípade môžeme na neho položiť dosku a jemne zaťažiť, hoci aspoň na chvíľu.
Vrch koláča posypeme práškovým cukrom, alebo prelejeme čokoládovou polevou.
Najlepšie grilážky aké ste jedli
Potrebujeme:
1 Palmarin
200 g kryštálového cukru
200 g orechov (100 g pomletých, 100 g rozdrvených)
1 salko
tortové oblátky
Postup:
Ako prvé si pripravte orechy tak ako je spomenuté vyššie.
Polovicu pomeľte a druhú polovicu rozdrvte tĺčikom na mäso.
Cukor si nechajte na panvici skaramelizovať a pridajte celý Palmarin.
Hneď ako sa rozpustí pridajte salko.
Základom úspechu je neustále miešanie.
Ak by sa vám tuk oddeľoval a nechcel sa zmiešať, pridajte trochu šľahačkovej smotany.
Teraz pridajte orechy a opäť miešajte dovtedy, kým nebude plnka kompaktná a hustá (asi 10 minút).
Ešte teplú plnku (nie horúcu) natrite na tortové oblátky.
Na 24 hodín treba oblátky zaťažiť plechom. Ako závažie môžete použiť krabicové džúsy, alebo mlieko.
Hotové môžete poliať čokoládou, alebo nechať len tak. Nakrájajte navlhčeným nožom a podávajte.
A buďte pripravení na to, že budete musieť onedlho pripraviť ďalšiu dávku :)
Toto je fantastický nápad na nepečenú sladkosť (nielen) na Vianoce.
Buďte si istí, že táto dobrota zmizne zo slávnostného stola ako prvá. Recept je od šikovnej pani Peťky. :-)
Potrebujeme:
6 tyčiniek Ľadové Kaštany
120 g masla
Plnka:
100 g mletých orechov
70 g cukor práškový
60 g masla
50 ml rumu
1 vanilkový cukor
1 lyžica mlieka
Na ozdobu:
mandle
vlašské orechy
čokoládové zdobenie
lentilky
mandľové lupienky
biela poleva …
Postup:
Čokoládové tyčinky rozpustíme s maslom vo vodnom kúpeli.
Polovicu čokolády nalejeme do papierových košíčkov.
Necháme stuhnúť.
Teraz si nachystáme náplň:
Mleté orechy, práškový cukor, maslo, rum, vanilkový cukor a mlieko.
Povaríme vo vodnom kúpeli, až kým sa všetko spojí.
Potom náplň odstavíme z kúpeľa.
Vymiešame do studena.
Rozdelíme ju do košíčkov.
Povrch prelejeme druhou polovicou rozpustených čokoládových tyčiniek.
Ozdobíme napríklad mandľovými lupienkami. zdobením, cukríkmi, alebo inými prísadami, ktoré máte doma.
Necháme stuhnúť, je to výborné!
Karamelové košíčky
Potrebujeme:
Na cesto:
250 g hladkej múky
50 g práškového cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
140 g masla
2 žĺtky
Na krém:
1 plechovka Salka (alebo hotové karamelové)
140 g masla
čokoládová poleva
oriešky na ozdobu
Postup:
Cesto tenko vtlačíme do formičiek na košíčky a pečieme v rúre na 170 ° C. Ihneď ich vyklopíme a necháme vychladnúť.
Salko na krém dáme na 2,5 hodiny v zatvorenej plechovke variť pri miernom vare. Potom ho taktiež necháme vychladnúť a vmiešame doň zmäknuté maslo. Vyšľaháme do hladkého krému, ktorým plníme košíčky.
Opäť necháme najlepšie do druhého dňa v chlade stuhnúť. Nakoniec dozdobíme čokoládovou polevou a orieškami, alebo polovicou mandle.
Orechové košíčky podľa Markétky
Potrebujeme:
Na cesto:
400 g hladkej múky
250 g masla alebo hery
120 g cukor práškový
4 žĺtky
vanilkovy cukor
Kôra z jedného citrón
džem
Orechová plnka:
300 g vlašských mletých orechov
100 g cukor práškový
1 vanilkový cukor
rum podľa potreby
Čokoládový krém:
3 vajcia
150 g cukor
1 vanilkovy cukor
300 g masla
2 lyžice kakaa
Čokoládová poleva:
200 g čokolády a 100 g tuk
Postup:
Linecké cesto spracujeme zo všetkých surovín a nacháme odležať tak 1-2 hodinky v chladničke.
Potom z neho robíme guličky a plníme košíčky (formičky). Pečieme na 180 stupňov asi tak 12 minút.
Ešte horúce vyklopíme z formičiek. Vychladené košíčky potrieme marmeládou. Prísady na orechovú plnku zmiešame dokopy a rum dodávame podľa potreby, aby hmota nebola riedka ale dali sa s ňu vyplniť košíčky. Vložíme do marmeládou vymazaných košíčkov.
Na čokoládový krem vyšľaháme celé vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom nad parou / vodný kúpeľ do zhustnutia a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí pridáme maslo a kakao a mixujeme, kým nevznikne krémová konzistencia.
Krem nastriekame zdobiacim vreckom do košíkov namazaných marmeládou a vyložených orechovou plnkou a dáme do chladničky na hodinku.
Čokoládovú poleva si pripravíme tak, že roztopíme tuk s čokoládou, a necháme vychladnúť. Každý košíček už stuhnutý z chladničky namáčame v čokoládovej poleve a necháme v chladničke stuhnúť.
Karamelové šuhajdy
Potrebujeme:
1 salko- vopred uvarené (2 hod.)
10 dkg masla
10 dkg mletých orechov
1 vanilkový cukor
½ stuženého tuku – (cery)
15 – 20 dkg čokolády na varenie
Postup:
Uvariť klasické salko (ponorené do vody cca 2 – 2,5 hod. najlepšie deň vopred), alebo si môžete kúpiť už hotové karamelové. Do hrnca dáme uvarené salko, maslo, orechy a vanilkový cukor.
Chvíľu povaríme, kým sa nerozpustí maslo, aby sa všetko dobre spojilo.
Necháme trochu vychladnúť.
Pripravíme si čokoládovú polevu (ja robím tak , že čokoládu si rozpustím aj s cerou nad parou).
Pripravenú polevu nalejeme do košíčkov po 1 až 2 ČL (záleží aké máte veľké košíky). Potom pridáme plnku, nakoniec čokoládovú polevu a ozdobíme podľa ľubovôle a chuti.
Necháme stuhnúť. Tieto šuhajdy obľubujú najmä detičky, ale určite si pochutnáte aj vy.
Ovocné želé košíčky
Potrebujeme:
Linecké cesto:
210 g hladkej múky
30 g cukru múčka
100 g tuku
2 žĺtky
1 vanilkový cukor
citrónová kôra
Krém:
350 ml mlieka
1 bal. vanilkový pudingový prášok
2 lyžice kr. cukru
1 vanilkový cukor
130 g masla
2 lyžice práškového cukru
Voliteľné:
Ovocie
1/2 bal. tortového želé
Postup:
Na doske spracujeme cesto do valčeka, ten nakrájame na dieliky, ktorými plníme formičky na minikošíčky.
Upečieme na 150 ° C. Košíčky idú krásne vyklopiť.
Krém: Vyšľaháme zmäknuté maslo s vanilkovým a práškovým cukrom, pridávame vychladnutý puding a dôkladne prešleháme.
Krém zdobiacim sáčkom nastriekame do košíčkov, vyjde presne na túto dávku 30 košíčkov.
Necháme čiastočne stuhnúť, potom ozdobíme ovocím.
Môžeme nechať už len takto, alebo môžeme na vrch ešte pridať
125 ml kompótovej šťavy alebo vody uvaríme s polovicou tortového želé a potierame ovocie.
Necháme stuhnúť v chladničke, najlepšie do druhého dňa.
Šuhajdy ako kinder
Potrebujeme:
200 g čokoláda horká
200 g čokoláda mliečna
100 g tuk stužený (Cera) – alebo maslo
50 g maslo
Plnka:
salko 250 g (alebo tuk) maslo
Postup:
Najprv si pripravíme plnku. Do hrnca vylejeme salko a na kocky nakarájané maslo.
Rozpustíme v mikrovlnke. Necháme vychladnúť za občasného premiešania.
Čokoládu pripravíme štandardne. Nalámeme a spolu s tukom roztopíme vo vodnom kúpeli .
Ponalievame do pripravených košíčkov prvú vrstvu – čokoládovú.
Plnka bude chladnutím hustnúť preto sa nezľaknite že je to riedke po zahriatí v mikrovlne (môžete aj klasicky povariť na plameni – cca 8 minút).
Do každého košíčka dáme po lyžičke plnky. A na záver dolejeme košíčky čokoládou.
Košíčky Izidor podľa Zuzky
Potrebujeme:
Cesto:
400 g hladkej múky,
200 g múčky. cukru,
1 vajce,
140 g mletých vlašských orechov,
2 lyžice kakaa,
250 g masla (nenahradzovať Herou a pod.),
na špičku noža mletá škorica,
kôra a šťava z 1 citróna
Orechová plnka:
300 g mletých vlašských orechov,
100 g práškového cukru,
1 vrecúško vanilkového cukru,
1 dcl rumu
Krém:
3 vajcia,
150 g kryštál cukru,
1 vanilkový cukor,
300 g masla,
2 lyžice kakaa
Poleva:
200 g čokoláda na varenie,
100 g stuženého tuku – prípadne olej
Ríbezľový lekvár na natieranie košíčkov
Postup:
Najskôr upečieme košíčky (malé formičky), ďalší deň natrieme lekvárom, zarovnáme orechovou plnkou a ďalší deň sa zdobia krémom, máčať v čokoláde môžete ešte ten istý deň. Hlavne môžete cukrovinky zamraziť a schovať na neskôr, aj keď to určite neurobíte.
Najskôr cesto na košíčky – zmiešame si všetky ingrediencie na cesto, spracujeme a plníme malé formičky košíčkov. Pečieme na 175 st. dozlatista.
Upečené a vychladnuté košíčky potrieme ríbezľovou marmeládou a navŕšime zmiešané orechy s cukrom, vanil. cukor a rumom.
Na čoko krém ušľaháme vajcia spolu s cukrami nad parou do zhustnutia. Necháme vychladnúť a potom zašľaháme maslo a kakao. Aby ste mali istotu, že v kréme nebudú hrudky, odporúčam tento postup – zmäknuté maslo vyšľaháme s 1-2 lyžicami vychladnutého vaječného krému a potom všľahávame po lyžičkách zvyšok krému spolu s kakaom a žiadne hrudky nebudú. Krémom zdobíme košíčky a stuhnuté z chladničky máčame v čokoládove poleve (rozpustená čokoláda s tukom).
Dokonalé šuhajdy
Potrebujeme:
125 g stuženého tuku Cera
100 g čokolády na varenie
50 g práškového cukru
2 lyžice kakaa
Plnka:
250 g práškového cukru
1 dl mlieka
100 g mletých orechov
10 okrúhlych detských piškót
1 vanilkový cukor
hrozienka
lyžica rumu
Postup:
Vo vodnom kúpeli roztopíme Ceru, práškový cukor, miešame, kým sa cukor nerozpustí, pridáme kakao, premiešame, kým sa tiež úplne nerozpustí a nakoniec pridáme čokoládu polámanú na menšie kúsky. Vymiešame dohladka a necháme stále v horúcom vodnom kúpeli.
Nachystáme si košíčky, do ktorých nalejeme dve lyžičky čokolády a necháme stuhnúť. Kým nám tuhne čokoláda v košíčkoch, urobíme si orechovú plnku: cukor, hrozienka (dávam za hrsť) a rum necháme prevrieť v mlieku, pridáme orechy a mleté piškóty a za stáleho miešania necháme prevrieť. Stačí povariť 1 minútku. Masa by mala byť redšia, v košíčkoch sa tak pekne rozleje. Ak by bola veľmi riedka, pridajte ešte zopár pomletých piškôt a trošku mletých orechov. Necháme cca dve minútky vychladnúť a pridávame po jednej väčšej lyžičke na stuhnutú čokoládu. Nakoniec do každého košíčka nalejeme po jednej väčšej lyžičke čokolády. Keď začína tuhnúť, to bude trvať trošku dlhšie, farebne ozdobíme. (Čokoládu nechajte tuhnúť pri izbovej teplote, aby Vám nevyrazil tuk na povrch). Nemusíte ich držať v chladničke, stačí s ostatnými suchými koláčikmi. Z tejto dávky vyjde asi 30-32 menších košíčkov.
Na biele šuhajdy dávam 300 g bielej čokolády a 50 g cery – ako náplň sú okrem orechovej plnky výborné aj sušené slivky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Opitý izidor
Potrebujeme:
15 dkg práškového cukru
15 dkg masla
4 vajcia
12 dkg mletých orechov
7 dkg polohrubej múky
1 bal. prášku do pečiva
1 lyžicu kakaa
Náplň orechová:
20 dkg mletých orechov
2 hrste práškového cukru
1,5 dl rumu
1 bal. vanilkového cukru
Náplň čokoládová:
3dl mlieka
1 zlatý klas
2 lyžice kakaa
1 žĺtok
30dkg masla
5 lyžíc kryštálového cukru
Ďalej:
džem
čokoládová poleva
Postup:
Práškový cukor, maslo, žĺtky vymiešame do penista. Pridáme orechy, múku, prášok do pečiva, kakao a nakoniec sneh z bielkov. Upečieme.
Orechová plnka: orechy, cukor, rum, vanilku zmiešame a necháme odležať. Po upečení a vychladnutí natrieme plát džemom, navrstvíme naň orechovú plnku.
Z mlieka, žĺtka, cukru a zlatého klasu uvaríme puding, potom doň po lyžičkách primiešame našľahané maslo a kakao. Navrstvíme na orechovú plnku a polejeme čokoládou – tú získame z roztopenej horkej čokolády a 2 lyžíc oleja.
Na prvú várku som mala len minimum orechovej plnky, no druhý pokus už vyzeral ako má Izidor vyzerať. :-)
Parížske rožky
Potrebujeme:
Cesto:
1 ks vajec
100 g práškový cukr
100 g vlašských orechov
1 PL hladká múka
Krém:
1 ks vajec
40 g kr. cukor
10 g kakao
80 g maslo
Poleva:
100 g čokolády
1 PL olej
Postup:
Všetky suroviny na cesto vymiešame mixérom na jednotnú hmotu, ktorú preložíme do cukrárskeho vrecka a na plech s papierom na pečenie striekame rožteky.
Rohlíčky upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov dozlatista – trvá to asi 10 minút, rožteky kontrolujeme, každá rúra pečie inak.
Nad parou vymiešame vajíčko s cukrom do tuhej peny. Potom pridáme kakao a ešte krátko šľaháme.
Hmotu odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Maslo vymiešame do peny a pridáme aj mierne vychladnutú kakaovú hmotu.
Následne krém dáme do cukrárskeho vrecka a odložíme na 20 minút do chladničky.
Krém striekame na vychladnuté rohlíčky a dáme ich poriadne schladiť. Až keď je krém poriadne tuhý, máčame v poleve (čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s lyžicou oleja).
Žĺtkové rezy
Potrebujeme:
6 bielkov
2 lyžice polohrubej múky
250 g kr cukru
250 g mletých orechov
Na krém:
6 žĺtok
2 lyžice cukru
2 lyžice mlieka
140 g práškového cukru
50 g bielej čokolády
150 g masla
Na polevu:
200 g bielej čokolády
5 lyžíc oleja
Postup:
Bielky s cukrom ušľaháme na tuhý sneh, nakoniec opatrne vmiešame orechy a múku.
Navrstvíme na plech vystlaný papierom (21 x 36 cm) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.
Nad parou si ušľaháme žĺtky s cukrom. Postupne, za stáleho šľahania pridáme mlieko izbovej teploty. Zložíme z plameňa a do horúcej peny vmiešame nelámanú čokoládu a nakrájané maslo. Všetko spolu ušľaháme na hladký krém a ten len navrstvíme na upečené cesto.
Necháme vychladiť a potom jednoducho prelejeme polevou z rozpustenej bielej čokolády a oleja.
Môžeme ozdobiť nasekanými orechmi.
Londýnske rezy
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
120 g práškového cukru
5 žĺtkov
1/2 bal. prášku do pečiva
200 g masla
Na vrch:
5 bielkov
200 g práškového cukru
120 g mletých orechov
Ďalej
Domáci lekvár
Nasekané orechy navrch
Postup:
V miske si zmiešame všetky prísady na cesto a navrstvíme ho na klasický plech na pečenie, vystlaný papierom na pečenie.
Cesto pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 15 minút.
Cesto necháme chvíľu vychladnúť, zatiaľ si pripravíme sneh. Bielky ušľaháme s cukrom (pridávame postupne) a nakoniec do snehu opatrne vmiešame aj mleté orechy.
Na cesto natrieme lekvár a rovnomerne navrstvíme sneh, posypame orechmi. Pečieme pri teplote 180 stupňov ešte 15 minút.
Žerbó rezy
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
250 g hery alebo masla
50 g práškového cukru
1 vajce
2 žĺtky
20 g čerstvého droždia
3 lyžice mlieka (cca 100 ml)
Štipku sódy bikarbóny
Štipku soli
Plnka:
250 g mletých vlašských orechov
150 ml vody
1 bal. vanilkového cukru
150 g kryštálového cukru
Pár kvapiek rumu
Ďalej budeme potrebovať:
300 g ríbezľového džemu (prípadne iného)
200 g čokoládovej polevy – na povrch
Postup:
Zákusok je pripravený na plechu s rozmermi 27×37 cm.
Najskôr si pripravíme cesto. Droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku. Osiatu múku zmiešame s cukrom, vajíčkom, žĺtkami a herou. Pridáme rozmiešané droždie, sódu, soľ a vypracujeme jednotné, hladké cesto.
Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti a každú rozvaľkáme natenko – na rovnako veľké pláty cesta.
Prvý plát cesta opatrne prenesieme na plech vymastený tukom a vysypaný múkou. Plát cesta potrieme tenkou vrstvou džemu.
Pripravíme si plnku Vodu preložíme na plameň a zmiešame s oboma druhmi cukru. Privedieme do varu a keď sa cukor rozpustí zložíme z plameňa. Primiešame orechy, rum, kôru z citróna a premiešame. Zmes necháme vychladnúť.
Na plát s ríbezľovým džemom navrstvíme ½ plnky a prikryjeme druhým plátom. Ten opäť potrieme džemom, zvyšnou plnkou a prikryjeme posledným plátom. Popicháme vidličkou, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 30 minút – každá rúra pečie inak, preto cesto počas pečenia kontrolujeme.
Upečený koláč necháme vychladnúť a pomocou druhého plechu obrátime – spodná časť bude navrchu. Zalejeme čokoládovou polevou a môžeme podávať.
Dobošove rezy podľa pani Mirky
Potrebujeme:
CESTO
750 g hladkej múky
250 g práškového cukru
1 prášok do pečiva
2 vajíčka
120 g hery
150 ml mlieka
KRÉM
2 zlaté klasy
1L mlieka
6 lyžíc cukru
80 g kakaa
1 vanilínový cukor
100 g polohrubej múky
1 a 1/2 HERY
Postup:
Ako prvé začneme prípravou cesta. Všetky suroviny zmiešame, vypracujeme cesto a rozdelíme ho na 5 rovnakých častí. Tie vyvaľkáme a každý plát upečieme na väčšom plytkom plechu. Cesto musí byť pekné biele, nie ružové. Ak nemáte plytký plech, otočte plech naopak a upečte na druhej strane plechu. V každom prípade použite papier na pečenie. Cesto sa pečie maximálne 10 minút pri cca 180 stupňoch, ale priebežne ho kontrolujte aby vám nezružovelo.
Upečené cesto by malo vyzerať asi takto.
Kým sa nám pláty pečú, pripravíme si krém. Všetko spolu vyšľaháme, aby bol krém kompaktný a nadýchaný. Postupne ho natrieme na všetky pláty upečeného cesta. Vrstvíme a zopakujeme 4-krát. Posledný plát necháme čistý, pokryjeme ho papierom na pečenie a zaťažíme. Najlepšie je použiť druhý plech s nejakým závažím. Takto necháme do druhého dňa, aby cesto zmäklo.
Na druhý deň polejte čokoládovou polevou, nechajte stuhnúť v chladničke a nakrájajte rovnomerné rezy. Dobrú chuť!
Božské orechové rezy
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
150 g zmäknutého margarínu alebo masla
100 g práškového cukru
½ bal. práškového cukru
4 žĺtky
1 lyžicu kakaa
Džem (napr. čučoriedkový)
Krém:
4 bielky
150 g práškového cukru
150 g mletých orechov
Postup:
Všetky prísady okrem kakaa zmiešame a vypracujeme jednotné cesto. Ak sa vám cesto zdá až príliš tuhé, pridajte trochu mlieka. Cesto rozdelíme na dve polovice a do jednej primiešame kakao. Prípadne môžete kakao vmiešať do celého cesta, je to na vás.
Plech na pečenie (20×30 cm) vyložíme papierom a na dno navrstvíme kakaové cesto.
Na cesto natrieme džem. V miske si z bielkov a cukru (pridávame postupne ) ušľaháme tuhý sneh. Nakoniec do snehu vmiešame orechy a rovnomerne nanesieme na cesto s džemom. Prikryjeme vrchným plátom cesta a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov asi 30 minút.
Snehové trubičky
Potrebujeme:
1 ks lístkové cesto
1 ks vaječný žĺtok
Krém:
Môžete použiť dve verzie krému:
Letná verzia:
250 g smotana na šľahanie
400 g tvaroh
(stužovač za studena, ak je tvaroh príliš riedky)
Cukor podľa chuti
Swiss krém:
5 ks bielok
300 g cukor kryštálový
500 g (alebo Hera, Helia) maslo
1/4 ČL soľ
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3mm a pomocou noža rozkrájame na cca 15 rovnako širokých pásov. Kovové formičky na trubičky namastíme olejom a navíjame pásiky cesta tak, aby sa čiastočne prekrývali. Takto navinuté formičky naukladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Natrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme pri teplote 200° C do zlatohneda. Po upečení necháme trubičky trošku vychladnúť a až tak ich stiahneme z formičiek.
Na letný krém len zmiešame jemný tvaroh s ušľahanou šľahačkou a osladíme podľa chuti. Ak je tvaroh príliš riedky, môžeme použiť aj stužovač za studena.
V miske vhodnej na paru si najprv zašľahám bielky a postupne pridám cukor. Potom bielky šľahať nad parou šľahačom a zahriať na 50 °C. Misku zobrať z pary a zmes šľahať na najmenšom stupni do vychladenia. Potom postupne pridávať mäkké maslo a dobré vyšľahať. Do vyšľahaného krému môžte pridať esenciu alebo roztopenú čokoládu.
Trubičky jednoduchou naplníme pomocou cukrárskeho vrecka a ja zvyknem polovicu posypať cukrom a polovicu namočiť do roztopenej čokolády.