Majonéza je neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál.
Odkedy mi známy ukázal recept na domácu majonézu, hotové verzie už v obchode nekupujem.
Vždy sa podarí, pretože sa pripravuje s uvarenými žĺtkami.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Praktický recept na najlepšiu domácu majonézu z portálu smakosze.
Je ťažké si predstaviť slovenskú kuchyňu bez majonézy.
Pridávame ju do šalátov, omáčok a dipov.
Majonézu tiež používame na chlebíčky a zdobí rôzne jedlá.
Je to kalorický produkt, no môže byť aj dobrým zdrojom tukov, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie nášho tela.
Bohužiaľ, majonéza obsahuje aj nasýtené tuky a cholesterol.
Preto by sme ju mali užívať s mierou.
Môžeme si však vyrobiť domácu majonézu.
Bude oveľa zdravšia, ako tá kupovaná.
Na domácu majonézu potrebujeme:
3 vajcia
150 g jogurtu
4 ČL horčice
1 PL soli
1 ČL mletého čierneho korenia
Voliteľné:
100 g šunky
40 g nakladaných uhoriek
Postup:
Na začiatku uvaríme vajcia na tvrdo – ja varím približne 10 minút.
Po uvarení necháme vajcia vychladnúť.
Po uvarení vajcia ošúpeme.
Prekrojíme na polovice a vyberieme žĺtky.
Žĺtky vložíme do misky a rozdrvíme vidličkou.
Pridáme jogurt a potom pridáme horčicu a premiešame.
Bielky môžeme použiť na iný recept, v tomto ich nebudeme potrebovať.
Dochutíme soľou a čiernym korením.
Znovu všetko spolu premiešame.
Prípadne môžeme pridať nadrobno nakrájanú šunku a nastrúhanú uhorku.
Tieto suroviny spestria chuť našej majonézy.
Po zmiešaní môžeme majonézu servírovať.
S čím podávať majonézu?
Takto pripravená majonéza bude chutným doplnkom k chlebíčkom a nárezom.
Je tiež dôležitou prísadou do šalátov, omáčok a pečeného mäsa.
Dôležité je majonézu konzumovať s mierou.
Prajeme vám dobrú chuť!