Žiadne zemiaky, ani ryža: Najlepšia príloha pod slnkom je zapekaná KYSLÁ KAPUSTA!

Vynikajúci recept na kyslú kapustu zapekanú s klobáskou.
[mashshare]

Každú jeseň robíme doma kyslú kapustu v sude.

 

 

Potom z nej počas roka pripravujeme skvelé domáce dobrtoy.

Jednou z nich je táto zapekaná kyslá kapusta s mäskom – je to veľmi jednoduché, výdatné a chutné jedlo.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

Neváhajte a skúste tento domáci recept. Stačí, ak doma nájdete kyslú kapustu, klobásku alebo slaninku a víno na podlievanie.

Nemusíte sa báť obsahu alkoholu, ten sa počas tepelnej úpravy odparí.

Tiež stojí za to spomenúť výhody kyslej kapusty pre naše zdravie:

Podpora imunitného systému.

Silné antiseptické účinky – protizápalové.

Antibiotické účinky – znižujú horúčku.

Podporuje prečisťovanie hrubého čreva.

Močopudný účinok.

Odvodňuje nadbytočnú vodu.

Prečisťuje medzibunkový priestor.

Pomáha pri problémoch s bolesťami brucha (plynatosťou).

Vláknina zasýti žalúdok.

Urýchlenie metabolizmu.

Kyselina listová podporuje správny vývoj plodu počas tehotenstva.

Podporuje tvorbu červených krviniek.

Detoxikačné účinky.

Odkysľuje organizmus.

Na zapekanú kyslú kapustu potrebujeme:

 

 

2 PL bravčová masť alebo olej

1 ks stredne veľká cibuľa

2 strúčiky cesnak

2 ks údená klobása

 

 

500 g kyslá kapusta

100 ml biele víno

1 PL horčica

1 štipka mleté čierne korenie

150 g kyslá smotana

Voliteľné:

Slanina

Údené mäso

Postup:

Kyslú kapustu scedíme a ak je to potrebné aj prepláchneme vodou.

 

 

Následne ju pokrájame na menšie kúsky.

Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.

Rovnako si očistíme aj cesnak.

 

 

Na panvici, na rozpálenom tuku orestujeme cibuľu do sklovitapretlačený cesnak a na kolieska pokrájanú klobásku.

Keď je klobása opečená pridáme  kyslú kapustu.

Kapustu podlejeme vínom, ktoré necháme odpariť.

 

 

Panvicu odstavíme a kapustu ešte premiešame s horčicou a štipkou čerstvo zomletého čierneho korenia.

Obsah panvice rozložíme do malej zapekacej misky.

Na vrch rozotrieme kyslú smotanu.

 

 

Dáme piecť do rúry vyhriatej na 190ºC na 30 minút.

Počas pečenia radšej sledujte, každá rúra pečie inak.

Zapekanú kyslú kapustu podávame k vareným zemiakom alebo s krajcom čerstvého chleba.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes