Hovädzie držky buď milujete alebo neznášate.
Ak patríte do tej prvej kategórie, tento recept vás určite poteší.
Navarte si túto držkovú polievku ešte dnes a neoľutujete.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa tohto receptu z portálu pysznosci.
Časy dávno minulé sa nám okrem iných typických jedál, spájajú aj s držkovou polievkou.
V tých rokoch bola príprava držkovej polievky celkom náročná.
Droby boli nečistené a surové , takže umývanie a predvarenie bolo v kompetencii hostiteľa.
Dnes sú držky už naporciované, čisté a uvarené.
A predsa len málokto z mladšej generácie po nich siaha tak ochotne ako naše mamy a staré mamy.
Nakrájané kravské žalúdky ich nelákajú.
Keď si pripravíte držky podľa nižšie uvedeného receptu, určite si pochutíte.
Potrebujeme:
2 kg mrazených hovädzích držiek
1 kg hovädzieho mäsa s kosťou
2 kuracie štvrte
3 mrkvy
2 petržleny
1 pór
nové korenie
bobkové listy
sušený zázvor
muškátový oriešok
majoránka
štipka feferónky
soľ korenie
múku a maslo na zápražku
Postup:
Hovädzie a hydinové mäso vložíme do veľkého hrnca a zalejeme studenou vodou.
Začneme variť a keď sa hromadí pena, zozberajte ju a vyhoďte ju.
Pridajte nové korenie, bobkové listy a nakrájanú zeleninu.
Varíme, kým mäso nie je mäkké.
Potom môžete polievku dochutiť soľou a korením a následne dusiť ďalších 10 minút.
Rozmrazené držky zalejeme studenou vodou a zvlášť varíme (kým nie sú takmer mäkké, asi 15-20 minút), pridáme soľ a bobkové listy.
Odstráňte zeleninu a mäso z vývaru.
Prvé dáme do misy, mäso zbavíme kostí, nakrájame na menšie kúsky a vložíme späť do vývaru.
Pridajte aj držky.
Dochutíme zázvorom, muškátovým orieškom, majoránom a štipkou feferónky.
Varte 30-40 minút.
Nakoniec polievku doplníme nakrájanou (môžeme nastrúhať) zeleninou a zahustíme zápražkou.
Vyskúšajte a v prípade potreby pridajte viac soli a korenia.
Podávajte horúce.
Dobrú chuť!