Za socializmu sa táto polievka varila v každom dome: Teraz ľudia utekajú, keď počujú, z čoho je!

Scválne, kto má rád túto polievku?
[mashshare]

Hovädzie držky buď milujete alebo neznášate.

Ak patríte do tej prvej kategórie, tento recept vás určite poteší.

Navarte si túto držkovú polievku ešte dnes a neoľutujete.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postupujte podľa tohto receptu z portálu pysznosci.

Časy dávno minulé sa nám okrem iných typických jedál, spájajú aj s držkovou polievkou. 

V tých rokoch bola príprava držkovej polievky celkom náročná.

Droby boli nečistené a surové , takže umývanie a predvarenie bolo v kompetencii hostiteľa.

Dnes sú držky už naporciované, čisté a uvarené. 

 

 

A predsa len málokto z mladšej generácie po nich siaha tak ochotne ako naše mamy a staré mamy.

Nakrájané kravské žalúdky ich nelákajú.

Keď si pripravíte držky podľa nižšie uvedeného receptu, určite si pochutíte.

Potrebujeme:

2 kg mrazených hovädzích držiek

1 kg hovädzieho mäsa s kosťou

 

 

2 kuracie štvrte

3 mrkvy

2 petržleny

1 pór

nové korenie

bobkové listy

 

 

sušený zázvor

muškátový oriešok

majoránka

štipka feferónky

soľ korenie

múku a maslo na zápražku

Postup:

Hovädzie a hydinové mäso vložíme do veľkého hrnca a zalejeme studenou vodou.

Začneme variť a keď sa hromadí pena, zozberajte ju a vyhoďte ju.

 

 

Pridajte nové korenie, bobkové listy a nakrájanú zeleninu.

Varíme, kým mäso nie je mäkké.

Potom môžete polievku dochutiť soľou a korením a následne dusiť ďalších 10 minút.

 

 

Rozmrazené držky zalejeme studenou vodou a zvlášť varíme (kým nie sú takmer mäkké, asi 15-20 minút), pridáme soľ a bobkové listy.

Odstráňte zeleninu a mäso z vývaru.

Prvé dáme do misy, mäso zbavíme kostí, nakrájame na menšie kúsky a vložíme späť do vývaru.

Pridajte aj držky.

Dochutíme zázvorom, muškátovým orieškom, majoránom a štipkou feferónky.

 

 

Varte 30-40 minút.

Nakoniec polievku doplníme nakrájanou (môžeme nastrúhať) zeleninou a zahustíme zápražkou.

Vyskúšajte a v prípade potreby pridajte viac soli a korenia.

Podávajte horúce.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes