Tento perník robím už niekoľko sezón a je naozaj vynikajúci.
Lahodný, vláčny a veľmi šťavnatý.
Ak tiež milujete chuť a vôňu domáceho perníka, tento recept je to pravé.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Poznámka:
Okrem jabĺk je napríklad aj verzia s cuketou. Tú obľubujem zvlášť v lete.
Potrebujeme:
450 g múka polohrubá
280 g cukor kryštálový
1 bal. prášok kypriaci do perníka
1 ČL škorica mletá
1 ČL sóda bikarbóna
4 PL kakao
3 ks vajcia
400 ml mlieko
125 ml olej
3-4 ks jablká
50-100 g sekané orechy vlašské
100 g sušené hrozienka
Na posypanie:
Mandľové lupienky
Na potretie:
džem
Na polevu:
200 g čokoláda na varenie
150 ml smotana na šľahanie
Postup:
Najskôr si pripravíme jablká.
Ošúpeme ich a nahrubo nastrúhame.
Zmiešame spolu preosiatu múku, cukor, kypriaci prášok do perníka, sódu bikarbónu, škoricu a kakao.
Pridáme vajcia, vlažné mlieko, olej a všetko spolu premiešame.
Pridáme nahrubo nastrúhané jablka, sekané orechy a hrozienka.
Všetko spolu premiešame.
Formu (plech 30×40 cm) vymastíme olejom a vysypeme múkou a vylejeme doň cesto.
Rovnomerne rozotrieme.
Cesto je dobré trochu „odhrnúť“ viac od stredu k okrajom, aby sa cesto v strede nevydúvalo pri pečení.
Pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút.
Cesto skontrolujeme pomocou špajdle – pretože každá rúra pečie inak.
Ešte horúci bohato potrieme džemom a necháme vychladnúť.
Smotanu na šľahanie zohrejeme do horúca a pridáme polámanú čokoládu.
Necháme chvíľu stáť až sa čokoláda rozpustí a vymiešame na hladkú polevu.
Polevou polejeme vrch koláča a necháme stuhnúť.
Hotový koláčik môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)