Tento šalát je nielen veľmi chutný, ale aj nesmierne zdravý.
Zaujímavé je, že chutí aj tým, ktorí červenú repu (cviklu) nemajú radi. priznám sa, že ani mne by nenapadlo, že surová môže chutiť takto dobre.
Šalátik robím ako prílohu k mäsu, alebo ako chutnú a zdravú večeru napríklad s celozrnným pečivom.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Základom šalátu sú len 3 prísady a v časoch viróz a chrípky je to aj vynikajúci spôsob, ako poraziť nástrahy počasia a zlepšiť si imunitu.
Účinky surovej cvikly na zdravie:
Podporuje obranyschopnosť
Posilňuje srdce a cievy
Znižuje vysoký cholesterol aj krvný tlak
Chráni telo a bunky pred voľnými radikálmi
Posilňuje vlasy a nechty
Podporuje funkciu pečene
Odkysľuje organizmus
Močopudná, podporuje obličky
Zlepšuje vyprázdňovanie
Podporuje tvorbu krvi
Zlepšuje pevnosť kože a kostí
Zmierňuje menštruačné bolesti
Pomáha unaveným očiam a zlepšuje zrak
Pomáha v boji proti alergiám a mykózam
Bojuje proti únave, aj chronickej únave
Prospieva vlasom, nechtom a pleti. Zabraňuje vzniku vrások a pokožke dodáva pružnosť.
Analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,
Obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,
Bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.
Okrem uvedených faktov je červená repa bohatá na vitamíny C a E, obsahuje železo, horčík, zinok a draslík.
Pre vysoký obsah kyseliny listovej je červená repa vynikajúca pre tehotné ženy – jej zloženie má priaznivý vplyv na bezchybný vývoj plodu.
Na 5-minútový šalát potrebujeme:
Surová červená repa (cvikla)
Mrkva
Jablká
Množstvo prísad v pomere 1: 1: 1.
Na dochutenie:
Citrón, med, troška olivového oleja a hŕstka orechov.
Postup:
Očistenú repu, mrkvu a jablká bez jadrovníkov nastrúhame, ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou, olejom a premiešame.
Pokvapkáme medom a posypeme nasekanými jadrami vlašských orechov.
Je to chrumkavé, dobré a zdravé papanie – určite odporúčam vyskúšať.
Ďalšie recepty zo surovej červenej repy
Zdravá nátierka z červenej repy
Potrebujeme:
1 malá červená repa
200 g Lučiny
100 g strúhaného syra
3 strúčiky cesnaku
Soľ, korenie čierne mleté
Postup:
Surovú repu nastrúhame, pridáme Lučinu, nastrúhaný syr, pretlačený cesnak, soľ, korenie a všetko dôkladne zamiešame. Podávame s celozrnným pečivom.
Nevarený sirup z červenej repy
Potrebujeme (upravte dávku podľa toho, koľko máte cvikle):
3 kg cvikla ošúpaná
4 citróny (ak nemáte bio citróny, je dobré umyť ich octovou vodou, do receptu ide aj kôra)
3 l prevarenej vody – vychladnutej
3 – 5 bal. kyseliny citrónovej (ja som dala 3, ale v originál recepte je až 5 balíčkov, záleží aj množstva cukru, ktoré použijete)
2,5 kg krupicového cukru (v originály sa je sú až 4 kg cukru, ale to sa mi zdalo priveľa)
1 bal. konzervačného prípravku
1/2 fľaštičky vanilkovej arómy
Postup:
Citróny dobre umyjeme, cviklu nakrájame a všetko spolu zomelieme. Hmotu dáme do vandlíka a dobre premiešame – necháme 24 hodín odstáť a sem-tam premiešame.
Potom dobre scedíme a šťavu zmiešame s cukrom, kyselinou citrónovou, aj prípravok na konzervovanie a esenciu. Teraz treba miešať, kým sa cukor nerozpustí. Potom nalejme do sterilizovaných fliaš a skladujeme na chladnom mieste. Pridávame do vlažného čaju, limonád a výborný je aj do koláčov – spraví vám krásnu farbičku.
Nezabúdajte, že červená repa je naozaj silná potravina a dokáže znížiť krvný tlak. Osoby, ktoré nízkym tlakom trpia ju musia užívať s rozvahou. Rozhodne to s týmto super- liekom nepreháňajte, je najlepší v malých dávkach.