Ak s nostalgiou spomínate na makovník od vašej babičky s bohatou plnkou a tenkým cestom, máme pre vás dobrú správu.
Tento recept možno splní vašu túžbu po pravom poctivom makovníku.
Tej chuti sa žiaden iný nevyrovná a miluje ho celá rodina.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa tohto receptu od našej čitateľky Katky a okamžite si ho zamilujete.
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
1/2 ČL soli
100 ml bravčovej masti alebo oleja
1 vajce (veľkosť L)
250 ml mlieka
30 g čerstvého droždia
3 PL kryštálového cukru
Na plnku:
250 g mletého maku
100 ml mlieka
100 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 ČL strúhanej citrónovej kôry z bio citróna
50 g masla
1 žĺtok na potretie cesta
Postup:
Ako prvé si pripravíme kvások z droždia, mlieka a cukru.
Do teplého (nie horúceho) mlieka namrvíme droždie a pridáme lyžicu cukru.
Dobre premiešame a necháme pod bavlnenou utierkou stáť asi 15 minút, aby sa kvások aktivoval.
Kým nám kvások nakysne, zmiešame si v samostatnej miske múku so zvyšným cukrom, soľou a pridáme vajce.
Následne nalejeme do misy aj kvások.
Vymiešame a zapracujeme roztopenú vychladnutú masť alebo olej.
Cesto dôkladne vymiesime, kým nebude vláčne a nelepivé.
Keď je cesto dostatočne kompaktné, prikryjeme ho bavlnenou utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
Medzitým si pripravíme plnku.
Do hrnca si nalejeme mlieko, zohrejeme ho, nasypeme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí.
Keď mlieko zovrie, odstavíme hrniec a pridáme mak s maslom.
Plnku dobre premiešame, zapracujeme citrónovú kôru a necháme vychladnúť.
Keď je cesto dostatočne vykysnuté, rozdelíme ho na dve časti.
Obe vyvaľkáme na tenký obdĺžnik s hrúbkou asi 3 – 5 mm.
Na cesto rovnomerne rozotrieme plnku, zavinieme a záviny následne uložíme vedľa seba na vymastený plech.
Necháme na teplom mieste ešte 15 minút podkysnúť.
Pred pečením potrieme vrch vyšľahaným žĺtkom.
Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 35 minút dozlatista.
Hotový závin necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.
TIP: Kto má rád hrozienka, môže si ich pridať do plnky, avšak predtým ich treba namočiť na nejaký čas do vody, aby zmäkli.
Dobrú chuť!