Pripravte si doma nadýchaný syrový chlieb, ktorý je jemný ako obláčik.
Uisťujem vás, že ak ochutnáte tento chlieb, po inom už v živote nesiahnete.
Najlepší recept na jemný domáci chlieb z youtube kanála Schnell Lecker Kochen.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
300 ml mlieka
3 PL kryštálového cukru
8 g suchého droždia
2 vajcia
600 g hladkej múky
1 ČL soli
60 g masla
100 g syra
30 g masla
Na potretie:
1 žĺtok
mlieko
Postup:
Do hlbokej misky nalejeme teplé mlieko.
Pridáme cukor.
Nasypeme droždie.
Metličkou dobre premiešame.
Prikryjeme utierkou a necháme 5 minút kysnúť.
Po uplynutí doby pridáme do zmesi vajcia a zamiešame.
Cez sitko preosejeme múku.
Pridáme soľ a špachtľou zamiešame.
Rukou vymiesime cesto.
Pridáme zmäknuté maslo a pokračujeme v miesení.
Cesto preložíme na stôl a miesime, kým nebude hladké a elastické.
Potom cesto vložíme do misky, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút.
Nakysnuté cesto položíme na stôl.
Rozdelíme na dve rovnaké časti.
Z každej časti vytvarujeme guľu, prekryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
Na hrubom strúhadle nastrúhame syr.
Vložíme do samostatnej misky.
Stôl posypeme múkou a vyvaľkáme cesto.
Na rozvaľkané cesto rozložíme syr.
Okraje prehneme.
Cesto opäť rozvaľkáme valčekom.
Potom cesto potrieme maslom.
Cesto zrolujeme a prištipneme okraje.
Nožom urobíme zárezy.
Cesto vložíme do formy vystlanej papierom na pečenie.
Formy prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 15 minút.
V malej miske zmiešame žĺtok s mliekom.
Žĺtkom potrieme chlieb.
Formy vložíme do rúry vyhriatej na 180°C.
Pečieme 25-30 minút.
Upečený chlieb položíme na mriežku.
Necháme vychladnúť.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU