Možno by vám ani nenapadlo, že perfektný domáci syr si môžete urobiť aj sami u vás doma.
A dokonca na to nepotrebujete ani syridlo, je to úplne jednoduché, zvládne to každý a syr je naozaj výborný.
Potrebujeme:
500 g tvarohu
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
500 ml mlieka
50 g masla
Pol lyžičky sódy
1 vajce
soľ
Postup:
Zmiešajte mlieko s tvarohom v hrnci a varte, kým sa nezačne srvátka oddeľovať od vody.
Rozpustite maslo v hrnci a pridajte vajce aj sódu sódu.
Akonáhle sa suroviny spoja, nalejte zmes do mlieka a varte.
Akonáhle sa začne opäť oddeľovať syr od vody prestaňte miešať.
V tomto momente preceďte zmes cez gázu a vytlačte všetku vodu.
Udržujte syr v chladničke, aby zostal dlho čerstvý.
Bonus: Výborný dmáci syr len z mlieka a citrónu
Potrebujeme:
1,5 l čersvého pasterizovaného mlieka (kravského)
45 ml citrónovej šťavy (približne 1 veľký citrón)
teplomer
Postup:
Mlieko si nalejeme do hrnca a dáme na sporák.
Ponoríme doňho teplomer.
Budeme ho zohrievať až kým nedosiahne teplotu 90 °C.
Keď dosiahne mlieko túto teplotu, okamžite sporák vypneme.
Teraz pridáme citrónovú šťavu.
Dobre premiešame.
A necháme stáť pol hodinu pod pokrievkou.
Medzitým si pripravíme sitko, ktoré ešte prekryjeme gázou alebo bavlnenou utierkou.
Obsah hrnca vylejeme do sitka a precedíme.
Môžeme pridať obľúbené bylinky, soľ a pod.
Vodu zlejeme a syr necháme v sitku nad miskou odpočívať 6 hodín v chladničke.
Potom si zoberieme malú plastovú misku.
Vložíme do kríža 2 prúžky papiera na pečenie, aby sa nám syr následne ľahšie vyberal.
Natlačíme ho do misky.
Potom ho pomocou tanierika a prúžkou papiera vyklopíme.
Vďaka miske bude mať syr pekný tvar.
Syr vydrží v chladničke čerstvý až 3 dni.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod:
Prajeme vám dobrú chuť! :-)