Vyzerá ako stará špongia, ale urobíte z nej tú najlepšiu polievku: Táto huba chutí dokonca lepšie ako iné hríby!

[mashshare]

Kučierka veľká (Sparassis crispa) patrí medzi jedlé a veľmi chutné huby.

 

 

Má nezvyčajný vzhľad, pretože vyzerá ako stará špongia alebo ako zvláštny karfiol.

To možno niekoho odradí od toho, aby ju vložil do svojho košíka.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Ako však uvádza aj portál haps, táto huba je chuťovo fantastická a je ako stvorená do polievky. 

Plodnice kučierky veľkej (Sparassis crispa) sú 8 – 30 cm široké a 5 – 20 cm vysoké, bežne s hmotnosťou 0,5 – 1,5 kg (bývajú však i väčšie a niekedy dosahujú váhu až 6 kg.

Majú nepravidelný oválny alebo guľovitý tvar.

 

 

 

Skladajú sa z veľkého počtu rozlične zrastených konárikov (na konci lupeňovito sploštené a zvlnené), ktoré majú na obidvoch stranách plodné rúcho.

Lupene sú laločné, zvlnené alebo kučeravé, na okrajoch zúbkaté.

Mladé huby sú belavé, neskôr žltkasté a napokon v starobe hnedasté, od výtrusného prachu oranžovo poprášené.

Jej vzhľad nevyzerá príliš lákavo a keby ste ju videli v lese, pravdepodobne si ju pomýlite so smetím.

 

 

Mnohí ju však považujú za jednu z najlepších húb. 

Kučierka rastie v ihličnatých lesoch, najmä borovicových a môžete ju nájsť v lesoch od augusta do októbra. 

Môžete si ju pomýliť s kučierkou hladkou (Sparassis laminosa), ktorá však rastie v dubových lesoch a nemá kučeravý okraj. 

Trochu sa jej podobá aj nejedlá páchnuca huba plesňovka smradľavá (Thelephora palmata).

 

 

V skutočnosti táto huba vyzerá trochu ako karfiol.

Má hrubú nožičku a jej zvlnené hrubé vetvičky vytvárajú nepravidelný guľovitý tvar.

Takže vyzerá podobne ako táto obľúbená zelenina.

 

 

Má príjemnú, jemne orieškovú vôňu.

Najlepšie chutí nakrájaná ako „steaky“ a opražená na masle s trochou soli a cesnaku.

 

 

Môže sa tiež obaliť vo vajci a strúhanke a vyprážať ako bedľa.

Skvele poslúži aj v hríbovej polievke alebo vegetariánskej „držkovej“.

Bohužiaľ, kvôli svojmu tvaru sa ťažko čistí a musíte byť pri tom opatrní, pretože môže ľahko poškodiť jej jemnú štruktúru.

Napriek tomu stojí za to, aby ste túto hubu ochutnali.

 

 

Je vysoko pravdepodobné, že keď ju nabudúce nájdete, radi si ju vložíte do košíka a budete sa tešiť na chutný pokrm, ktorý si z nej pripravíte.

Veľa šťastia!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
[mashshare]
Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.