Našu domácu sladkokyslú omáčku z pohára si zamilujete.
Aby ste ušetrili čas, uvarte si vrecko ryže, opečte kura, zalejte omáčkou a máte rýchlu večeru.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Úžasný recept na najlahodnejšiu domácu omáčku z portálu przyslijprzepis.
Potrebujeme:
(na sedem pohárov s objemom 900 ml)
2 kg mladej cukety
2 kg paradajok
1,5 kg červenej papriky
1 žltú papriku
1 kg cibule
500 g konzervovaného ananásu (váha po scedení)
2 plechovky kukurice
500 ml ananásového nálevu
300 g paradajkového pretlaku
3 veľké strúčiky cesnaku
250 ml 9% octu
4 PL repkového oleja
1/2 šálky kryštálového cukru (250 ml)
2 PL soli
2 ČL medvedieho cesnaku
2 ČL bazalky
1/2 ČL čili prášku
1/2 ČL zázvorového prášku
1/2 ČL mletého čierneho korenia
Postup:
Cuketu (musí byť mladá, aby sme ju nemuseli šúpať ani vydlabať) umyjeme a osušíme.
Rovnako umyjeme a vysušíme aj papriku.
Papriku s cuketou nakrájame na kocky.
Zeleninu posypeme dvomi lyžicami soli.
Necháme dve hodiny odstáť, aby pustila šťavu.
Medzitým umyjeme a nakrájame paradajky.
Paradajky vhodíme do hrnca.
Za častého miešania ich uvaríme.
Ešte teplé paradajky rozmixujeme mixérom.
(Paradajkovú omáčku rozšľaháme mixérom, aby sme si ušetrili prácu so šúpaním paradajok pred varením).
Omáčku odstavíme.
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
Do samostatného hrnca pridáme olej.
Pridáme cibuľu.
Na miernom ohni ju opečieme, kým nebude priehľadná.
Potom cuketu a papriku scedíme.
Zeleninu pridáme k cibuli.
Zalejeme ananásovým nálevom, pridáme korenie a nasekaný cesnak.
Za častého miešania dusíme asi 30 minút.
Medzitým si nakrájame ananás na veľké kocky.
Scedíme kukuricu.
K zelenine pridáme paradajkovú omáčku.
Ďalej pridáme paradajkový pretlak.
Pridáme soľ, ocot a cukor.
Privedieme do varu.
Pridáme kukuricu a ananás a opäť privedieme do varu.
V prípade potreby pridáme ďalšie korenie podľa chuti.
Na začiatok môžete pridať menšie množstvo octu a cukru a skúste si chuť upraviť „podľa seba“.
Vriacu omáčku nalejeme do sterilných pohárov.
Po utretí okrajov nádoby pomocou čistej handričky uzavrieme viečkom.
Poháre vložíme do studenej rúry.
Nastavíme na 130°C.
Po zahriatí rúry pasterizujeme omáčku 20 minút.
Prajeme vám dobrú chuť!